Auto-put: Samo jedan most koštao više od 150 miliona, za 4,5 km otvorene trase utrošeno 13 miliona eura

Dodajte komentar

Na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare od 41 kilometar biće izgrađeno 16 tunela i čak 20 mostova. Gradnja mostova je od pet miliona pa na više, dok je vrijednost nadvožnjaka uglavnom pola miliona eura. Rekord drži najimpozantniji objekat auto-puta, most Moračica čija će izgradnja premašiti 150 miliona eura.

Koliko je koštala izgradnja pojednih mostova, nadvožnjaka, otvorenih trasa i naplatnih rampi.

Mostovi

Ubjedljivo prvo mjesto po visini utrošenih sredstava drži most Moračica, čija je vrijednost procijenjena na više od 150 miliona eura.

Riječ je o najkompleksnijem objektu budućeg auto-puta, a osim impozantne visine karakteristiše ga i ukupna širina od 23,4 metara.

Most će nositi pet stubova od kojih će najveći biti 161 metar. Raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznosiće više od 200 metara, što ga čini najvišim mostom na prostoru bivše Jugoslavije.

Na drugom mjestu je most Krkor. Za ovaj objekat, ukupne dužine oko 600 metara, kompanija Bemax je utrošila 9,5 miliona eura.

Mostovi Đurićev Laz, Ratkov Jaz i Suvovara koštaju po pet miliona eura. Prva dva mosta su dužine od po 700 metara, dok je most Suvovara dužine 450 metara.

Most Gornje Mrke košta 4,5 miliona eura, a dužine je oko 700 metara. Tri miliona eura biće utrošeno za most Lutovo, čija je dužina nešto veća od 300 metara.

Najmanje je koštao most Pelev brijeg. On je koštao milion eura, ali je i najmanje dužine – 100 metara.

Otvorena trasa

Uporedo sa radovima u tunelima i mostovima, aktivno se radi i na otvorenim trasama.

Jedna od njih, dugačka 4,56 kilometara košta 13 miliona eura. Druga je dužine 2,32 kilometra i ona košta sedam miliona eura, dok je vrijednost ostalih znatno niža.

Naplatna rampa

U toku je izgradnja naplatne rampe Pelev brijeg. Radovi su počeli prošli mjesec, a vrijednost je tri miliona eura.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *