Frensis Fukujama održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Svjetski poznat i priznat analitičar međunarodne političke ekonomije, autor bestselera “Kraj istorije i poslednji čovjek” profesor Frensis Fukujama bio je gost Ekonomskog fakulteta.

Pred oko 100 prisutnih gostiju među kojima su bili predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, privrednog sektora i brojni studenti, profesor Fukujama je održao predavanje na temu “Politika identiteta i globalna demokratija” i podstakao prisutne na brojna pitanja na koja je sa zadovoljstvom odgovarao.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je izrazio poštovanje prema naučnom doprinosu Frensisa Fukujame analizi međunarodne političke ekonomije kao i razvoju društva koje počiva na demokratskim premisama: „Zbog navedenog smo počastvovani što smo u prilici da čujemo predavanje uglednika savremene naučne misli na Ekonomskom fakultetu, mjestu gdje je nastala i razvijala se crnogorska ekonomska misao a sa njom i država Crna Gora.“

Dekan Milović je istakao značajnom činjenicu da je akademska godina na Ekonomskom fakultetu počela predavanjem dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju profesora Fina Kidlanda, a završila se predavanjem uglednog Frensisa Fukujame.

Na Ekonomskom fakultetu je u toku prestižna Liderska akademija za razvoj koju, pored politikologa Fukujame vode i profesori Kent Viver i Elena Panaritis. Organizatori programa su Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

One comment

  1. hahaha

    Baš veliki dorpinos neoliberalnom opravdanju četvorodecenijske pljačke u ime tobožnje demokratije

    Nema ovdje ni ekonomije i ekonomskog doprinosa, a ima samo beskrajni niz argumenata koje je već stvarnost opovrgla

    Ekonomija nastavlja da bude nosilac najtežeg konzervativizma u Crnoj Gori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *