Crnogorskim građanima keš i dalje draži od kartica

Dodajte komentar

Iako se iz godine u godinu povećava bezgotovinsko odnosno plaćanje karticama, a smanjuje gotovinsko, podaci pokazuju daje keš i dalje dominantan.

“U prvom kvartalu tekuće godine u odnosu na isti period prošle povećao se broja transakcija upotrebom platnih kartica sa funkcijom plaćanja za 23 odsto, a ukupna vrijednost za šest odsto”, kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

Podaci pokazuju da je na kraju marta ove godine ukupan broj platnih transakcija karticama bio 4,1 miliona.

“Platnim karticama je plaćeno 93,1 miliona eura”, naveli su iz CBCG.

U istom kvartalu prošle godine bilo je 800.000 manje transakcija i preko pet miliona eura manje vrijednosti.

“Na kraju prvog kvartala 2018. ukupan broj platnih transakcija izvršenih platnim karticama iznosio je 3,3 miliona, čija je ukupna vrijednost 87,9 miliona eura”, naveli su iz Centralne banke.

Podsjetimo da je ukupan platni promet u januaru bio 865,5 miliona eura, u februaru 1,13 milijarde, a u martu 1,27 milijardi eura.

Povećava se i broj i vrijednost bezgotovinskih transakcija kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge.

Na kraju prvog kvartala 2019, ukupan broj platnih transakcija kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge iznosio je 6,8 miliona, čija je ukupna vrijednost 6,25 milijarde eura.

Godinu ranije, odnosno na kraju marta 2018. godine, ukupan broj ovih platnih transakcija iznosio je 6,6 miliona, čija je ukupna vrijednost 5,13 milijarde eura pojasnili su iz Centralne banke.

Kad se uporede ovi podaci, jasno je da se povećao broj bezgotovinskih platnih transakcija kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge za tri odsto, a vrijednosti za 22 odsto.

I pored ovih pokazatelja o povećanju bezgotovinskog plaćanja i smanjenja gotovinskog i dalje je dominantan keš.

“Na kraju marta tekuće godine ukupan broj platnih transakcija uplata i isplata gotovog novca, sa transakcionog računa i na transakcioni račun, iznosio je 1.48 miliona čija je ukupna vrijednost 875,53 miliona eura. Na kraju prvog kvartala 2018. godine ovih transakcija je bilo 1.49 miliona, čija je ukupna vrijednost 796,64 miliona eura. To pokazuje da je u prvom kvartalu 2019. u odnosu na isti period prošle godine, smanjen broj platnih transakcija uplata i isplata gotovog novca od 0,67 odsto”, naveli su iz CBCG.

Na pitanje kakav trend očekuju u narednom periodu, iz CBCG kažu rast bezgotovinskih plaćanja.

“U narednom periodu se očekuje trend rasta bezgotovinskih platnih transakcija, čemu će značajno doprinijeti i uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori za čije uvođenje je Centralna banka započela pripremne aktivnosti”, objasnili su oni.

Pitanje koliko smo daleko od regiona i razvijenih zemalja u ovoj oblasti ostalo je bez kontetnog odgovora.

“U ovom trenutku ne raspolažemo uporednim podacima koji se odnose na analizu podataka regiona i drugih zemalja. Međutim, kontinuiranim praćenjem i implementacijom regulative Evropske unije iz oblasti platnih usluga, Centralna banka je obezbijedila sve potrebne preduslove za nove servise, što je dovelo do toga da poslovne banke u Crnoj Gori prate trendove u oblasti pružanja platnih usluga, kako to čine i svjetske banke”, ocijenili su iz regulatora.

Oni su podsjetili da elektronska, kartična i mobilna plaćanja u Crnoj Gori bilježe trend kontinuiranog povećanja, a banke su sve više dostupne korisnicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *