Kredit Svis banka “pala” na stres testu FED-a

Kredit Svis je bila jedina banka na Vol Stritu koja nije prošla kroz godišnji stres test Federalnih rezervi, jer su konkurenti iz J.P. Morgan Čejs od američke centralne banke dobili odobrenje za povećanje dividendi i otkup deonica.

Američka filijala Kredit Svis banke sa sjedištem u Cirihu mora riješiti probleme koje je Fed pronašao u svojim procesima kapitalnog planiranja do 27. oktobra, prema Federalnim rezervama. Konkretno, Fed je pronašao slabosti vezane za pretpostavke koje je banka napravila za gubitke u trgovanju pod stresnim scenarijom. Kredit Svis mora da zadrži svoju raspodjelu kapitala na nivou od 2018. godine dok ne zadovolji Fed.

U ovogodišnjoj verziji godišnjeg izvještaja regulatora, 18 najvećih bankarskih institucija koje posluju u SAD morale su pokazati da mogu preživeti ekonomski pad, zadržavajući sposobnost da daju kredite i nastavljaju isplatu dividendi. To zavisi od kapitala banke, ili od razlike između imovine i obaveza, koja deluje kao jastuk za apsorbovanje gubitaka.

Akcije banaka popele su se u petak na berzi, uz izuzetak Kredit Svisa, koji je pao za 0,8 odsto.

J.P. Morgan Čejs, Morgan Stenli, Sitigrup i Vels Fargo porasli su za više od 1 odsto. Goldman Saks i Bank of America su napredovale više od 2%.

Osim Kredit Svisa, svaka banka je dobila odobrenje da poveća isplatu deoničara u okviru kapitalnih planova koje su dostavili.

Sve u svemu, rezultati pokazuju da je bankarska industrija otporna u odnosu na dubinu finansijske krize prije deset godina, kada su SAD morale spasiti zajmodavce. Industrija je pojačala strogost svog planiranja za scenarije najgoreg slučaja i više nego udvostručila kapital koji mora da apsorbuje gubitke na oko 800 milijardi dolara, navodi Fed.

Check Also

IRF predstavio novu kreditnu liniju (video)

IRF je nedavno usvojio posebnu kreditnu liniju koja je namijenjena za zaštitu životne sredine i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *