Potrošači prihvataju FinTech bolje nego što se očekivalo

Dodajte komentar

Stopa usvajanja FinTecha porasla je u prosjeku za 64 posto ove godine, prema globalnom indeksu prihvaćanja EY-a 2019, temeljenom na online anketi više od 27.000 digitalno aktivnih potrošača na 27 tržišta, uključujući istraživanje 1000 malih i srednjih preduzeća (MSP) koja koriste FinTech usluge u Kini, SAD-u, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Meksiku.

Tržišta u nastajanju su vodeća sa Kinom i Indijom na čelu sa 87 posto. Potom slijede Rusija i Južna Afrika koje bilježe 82-postotno usvajanje. Među razvijenim tržištima, Holandija (73 posto), Velika Britanija (71 posto) i Irska (71 posto) prednjače u usvajanju, što djelimično odražava razvoj otvorenog bankarstva u Evropi.

“FinTech industrija je ojačala i izrasla. Stopa usvajanja raste brže nego što se očekivalo. Jedan od razloga snažnog rasta je činjenica da su tradicionalne kompanije za finansijske usluge ušle u boj u velikoj mjeri”, rekao je Gary Hwa, predsjednik EY-a za globalne finansijske usluge i EY Asia-Pacific Financial Services Leader.

Globalno gledano, u prosjeku 89 posto potrošača je svjesno postojanja platformi za plaćanje mobilnih telefona u trgovini, a 82 posto je svjesno peer-to-peer sistema plaćanja i nebankarskih prenosa novca.

Dostupnost ovih FinTech usluga još je više naglašena u Indiji i Kini s 99,5 posto potrošača koji su svjesni transfera novca i usluga mobilnog plaćanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *