Američki državni dug najveći od Drugog svjetskog rata

Državni dug SAD će se, prema predviđanjima, povećavati u narednih 30 godina da bi dostigao 144 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2049. godine, navodi se u izvještaju Kancelarije američkog Kongresa za budžet (CBO).

CBO očekuje da će se državni dug povećati sa projektovanih 78 procenata BDP-a u 2019. godini, što je najviši nivo od Drugog svjetskog rata, na 92 odsto 2029. godine i na 144 odsto BDP-a do 2049.

“Taj nivo duga bio bi najviši u istoriji SAD, i imao bi tendenciju daljeg rasta”, navodi CBO. Američki državni dug već je premašio 22.000 milijardi dolara, a predvidja se da će nastaviti da se povećava za 1.000 milijardi dolara svake godine tokom naredne decenije, zbog troškova penzija i zdravstvene zaštite generacije rođene u periodu od dvije decenije posle završetka Drugog svjetskog rata, prenosi Russia Today.

“Perspektive velikog deficita tokom mnogo godina, kao i visok i rastući dug koji bi rezultirao, predstavljaju značajan rizik za zemlju i veliki izazov za kreatore politike”, ocijenio je direktor CBO Filip Svagel.

U godini uoči finansijske krize 2008. godine, američki savezni dug je iznosio 35 posto BDP-a, što je manje od polovine njegovog sadašnjeg nivoa. Nakon podsticajnih mjera administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, kao što je smanjenje poreza u iznosu od 1.500 milijardi dolara, deficiti su u porastu. Projekcije CBO zasnovane su na određenim pretpostavkama, medju kojima su i one da se neće vršiti nikakve izmjene postojećih zakona i da će programi, kao što je socijalno osiguranje, biti u potpunosti plaćeni.

Check Also

PKCG: Konstituisana Grupacija distributera nafte i naftnih derivata

Grupacija distributera nafte i naftnih derivata pri Odboru udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *