Koučing – formula za uspjeh; fokus na budućnost, ne na greške iz prošlosti

Dodajte komentar

Jelena Vuletić, osnivač Balance2Business
izvršni direktor za rizike Hipotekarne banke

Koučing je relativno nova oblast u Crnoj Gori čiji značaj prepoznaje sve više kompanija. Rezultati koji se postižu u regionu i svijetu pokazuju da se pojedinci i lideri odlučuju za koučing jer su metode i tehnike brzo primjenljive. Vodeće svjetske kompanije, poput Majkrosofta i Ikee imaju razvijenu organizacionu koučing kulturu.

A šta je zapravo koučing? Kome je namijenjen? Koji se rezultati dobijaju koučingom? 

Koučing je u suštini razgovor – dijalog između klijenta i kouča u produktivnom kontekstu orijentisanom na rezultate. Razgovor u kojem, postavljajući relevantna pitanja u kritičnim trenucima, kouč ohrabruje i podržava klijenta u cilju sagledavanja različitih uglova i strategija. Pružanjem podrške, ohrabrivanjem i pomaganjem u svakodnevnim životnim vještinama, otključava se sav potencijal klijenta. Naglasak koučinga je na pronalaženju rješenja i fokusira se na budućnost za razliku od recimo terapije koja se bavi i prošlošću. Kod individualnih koučing sesija, naravno iz mog iskustva, mali broj ljudi u Crnoj Gori zna na koji način se sesija odvija i šta je u suštini koučing.

Pored individualnih razgovara (sesija), postoji i timski koučing. On pomaže timovima da analiziraju performanse, poboljšaju rezultate, unaprijede komunikaciju i izgrade odnos. Timski koučing takođe podstiče kvalitetniju komunikaciju, kako unutar tima tako i između tima i spoljnih aktera u njihovim aktivnostima, osiguravajući da dijalog bude i intelektualan i emocionalan po karakteru i sadržaju. Važan je jer promoviše socijalni dijalog koji izgrađuje odnos, stimuliše razumijevanje sebe i drugih članova tima, te razvija potrebne vještine kako bi se izbjegao konflikt.

U mom iskustvu rada sa timovima konflikti najčešće nastaju zbog različitih pretpostavki članova tima, različitih stilova komunikacije, tipova ličnosti, neusaglašenih vrijednosti timova, neiskomuniciranih očekivanja i različitih mišljenja. Uglavnom se tek kada se dese konflikti angažuje kouč. Mišljenja sam da ga treba angažovati kao prevenciju, a ne da se gasi požar. Takođe, vrlo čest izgovor za odlaganje angažovanja kouča je nedostatak vremena. Upravo time management predstavlja jedan od većih izazova sa kojima se kompanije i njihovi zaposleni susrijeću.

U nekim situacijama je prikladnije koristiti mentoring. Mentoring je vrsta povezivanja između zaposlenih i zahtijeva stručnost mentora u oblasti za koju je mentorstvo dogovoreno.

Koučing odgovara na pitanje: “Šta želite da poboljšate?”, dok mentoring odgovara na pitanje: “Šta (ili ko) želite da postanete?” Negdje između – zavisno od prirode cilja – leži pitanje: “Šta želite da postigete?”

Mišljenja sam da će koučing u našem regionu tek dostići svoj uspon. Razvoj pojedinaca i timova bitan je za uspjeh, a posebno u momentu približavanja Evropskoj uniji.

Kako bi se podizala svijest o koučingu odlučila sam da svake srijede od 18 do 20h radim besplatne individualne koučing sesije, narednih 6 mjeseci. Ovom prilikom i pozivam zainteresovane da mi se obrate na mejl [email protected].

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *