Na Ekonomskom fakultetu ima mjesta za 390 brucoša

Ove godine na Ekonomskom fakultetu UCG ima ukupno 390 mjesta i to na Ekonomiji 240, na Menadžmentu u Podgorici 100, a u Bijelom Polju 50, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Prema važećem Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija UCG odgovarajuće srednje škole za upis su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola i sve srednje stručne škole.

Na često pitanje koje postavljaju srednjoškolci „Šta se boduje tokom upisa?“, prodekanica ovog fakulteta prof. dr Zdenka Dragašević odgovara opšti uspjeh na završetku svakog razreda srednje škole; uspjeh postignut na eksternom maturskom odnosno stručnom ispituImage; uspjeh iz dva predmeta trećeg i četvrtog razreda (maternji jezik i strani jezik koji je najpovoljniji za kandidata); uspjeh na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja na Ekonomskom fakultetu i diploma “Luča” odnosno njoj ekvivalentna diploma.

“Polaganje eksterne mature nije obavezno, ali je poželjno zbog bodova koje kandidat može da dobije. Polaže se poslije podnošenja dokumenata, a prije objavljivanja konače rang liste. Eksterna matura se polaže u prostorijama Fakulteta, kandidat bliže informacije dobija prilikom predaje dokumenata“, objašnjava ona.

Prema njenim riječima, budući studenti nastavu će pohađati u savremeno opremljenim učionicama (“pametne” table, projektori, kompjuterizovane učionice, elektronske oglasne table…), a znanja će im prenositi tim uglednih profesora i mladih saradnika.

U nastavi se koriste najsavremenije metode – interaktivna predavanja, analize studija slučaja, gostovanja profesora i naučnih radnika iz inostranstva, gostujuća predavanja istaknutih privrednika iz zemlje i regiona, praktična nastava kroz studentske posjete finansijskim institucijama, privrednim društvima, okrugli stolovi, tribine…

Ekonomski fakultet je, navodi Dragašević, prepoznat po svjetski poznatim gostujućim profesorima i predavanjima na kojima prenose iskustva i informišu studente i profesore o uslovima, načinu studiranja, mogućnostima za dalje usavršavanje u njihovim zemljama.

“Pored toga, nastavu inoviraju i iskustva koja donose profesori, saradnici i studenti koji su boravili na inostranim – partnerskim univerzitetima – inoviraju se nastavni planovi, sadržaji nastavnih disciplina, literatura, metode nastave,… u skladu sa savremenim trendovima u svijetu“, zaključuje ona.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *