EU uvodi Turskoj sankcije ako ne stopira bušotine na Kipru

Lideri Evropske unije (EU) zaprijetili su da će Turskoj uvesti sankcije ako ne prekine “nezakonite” aktivnosti na eksploataciji gasa u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Upozorenje je upućeno sinoć na samitu lidera EU u Briselu, nekoliko sati pošto je još jedan turski brod upućen ka kiparskoj obali.

Lideri su izrazili žaljenje što Turska nije odgovorila na ponovljene pozive EU da prekine tu vrstu aktivnosti i zaprijetila da će uvesti odgovarajuće mjere u slučaju da se to nastavi.

Lideri sedam zemalja južne Evrope nedavno su na samitu na Malti ponovo upozorili Tursku da prekine “nezakonite aktivnosti” aludirajući na namjeru Ankare o eksploataciji gasa.

Kipar želi da postane važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva. Turska koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom sjevernu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatiše gas.

Check Also

Kako se zaštititi od krivotvorenog novca?

Kako se zaštititi od kopija i šta se događa ako slučajno platimo pogrešnim novcem? Da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *