Crnu Goru će ove godine posjetiti oko 80.000 turista iz Kine

Crna Gora bi sada imala na stotine hiljada turista iz Kine da je prije šest-sedam godina napravila viznu liberalizaciju, a ovako će ih ove godine biti do 80.000, smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

On dodaje da će Crna Gora zbog toga ove sezone imati značajno manje turista iz te destinacije.

“Da smo prije šest-sedam godina napravili viznu liberalizaciju kao 2016. godine, danas bismo imali na stotine hiljada Kineza, a ovako ćemo ih imati oko 70.000 do 80.000 u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 40.000. Pretprošle godine bilo ih je 12.000. Pogledajte koja je to razlika i kolika je šteta što nijesmo na vrijeme odreagovali. Glavna stvar liberali zacije je što za vizu ne treba 48 dana, viza nije potrebna kad se dolazi kao grupa, već su dovoljni povratna karta i vaučer”, kazao je Radulović Dnevnim novinama.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars je istakao i da znatan broj stranih turista, koji u velikim procentima posjećuje Crnu Goru, dolazi bez vize.

“To je ključ. Oni koji o tome odlučuju treba to da shvate, jer turizam raste iz godine u godinu i moraju da urade dio posla koji se tiče vizne liberalizacije”, naglasio je Radulović koji je zadovljan početkom ljetnje sezone.

Kako je istakao, od Nove godine do danas turista je deset odsto više.

“Izuzev maja, više smo nego zadovoljni početkom sezone. Maj je bio mjesec koji nije skroz podbacio, ali nam je žao što se nije iskoristio. Sezona je bila na nivou prošle, uprkos vremenskim neprilikama. Dalje najave su da ide izvanredno”, rekao je Radulović.

On je naveo i da Crnu Goru posjećuju turisti iz cijelog svijeta, a najviše Evropljani.

“Rusi malo kasne, ali mislim da je pad zaustavljen i da će se zadržati na nivou od prošle godine, a to je dovoljno”, rekao je Radulović.

Predsjednik CTU je zadovoljan i popunjenošću svojih hotela Splendid, Blue Star i Montenegro, a očekuje i da će sezona na cijelom primorju teći po planu.

“Očekujemo da sezona nastavi kako je i planirano, da traje i u novembru. U postezoni ćemo imati Evropljana u značajnom broju”, zaključio je Radulović.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.