U šta sve više ulažu imućne američke porodice

Šume i zelene površine postaju sve privlačnija investicija za bogate američke porodice. Taj trend je uzeo toliko maha da je Bank od America, multinacionalna investiciona banka, osnovala posebnu kancelariju, tzv. Grupu za upravljanje posebnom imovinom (SAM) koja, za svoje bogate klijente, upravlja s 94.000 različitih šuma, polja, farmi i rančeva ukupne vrijednosti 13,6 milijardi dolara, piše Index.

Da interes bogatih porodica za ekološke i održive investicije raste, istakao je John Kelley, izvršni direktor SAM-a, dodajući da sve svoje klijente podstiču da pogledaju i osjete ono u šta ulažu.

„To ima transformišući efekat, kada mogu vidjeti, osjetiti, dotaći, a ponekad u slučaju životinjskih farmi i pomirisati, ono u šta ulažu novac“, objasnio je Kelley.

Grupa za upravljanje posebnom imovinom ima više od 38 zaposlenih, „specijalista u čizmama“, s višegodišnjim šumarskim iskustvom. Njihov zadat je da daju klijentima informacije direktno s terena, ali i da siguraju da klijent na svojoj investiciji nešto i zaradi.

Međutim, kod „zelenih“ ulaganja teško je predvidjeti kada će se tačno „ubrati plodovi“ investicije. Zaradu generiše, na primjer, proizvodnja drvne građe, usjeva, stoke, ulja, ali ulagači, priča Kelley, moraju da budu svjesni da je to dugoročno ulaganje. Na primjer, šuma može odmah donijeti dobit, a da bi se to dogodilo mogu biti potrebne godine i decenije, u zavisnosti od starosti drveća, tržišnim uslovima i krećeli se od zrelog ili tek zasađenog drveta.

Izvor: Index

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *