Dvije evropske države će profitirati od trgovinskog rata

Francuska i Njemačka jedne su od rijetkih evropskih zemalja koje bi mogle profitirati od eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, predviđaju ekonomisti iz Barclaysa.

Američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross ponovio je u ponedjeljak kako je predsjednik Donald Trump spreman da uvede nove carine na preostalih 300 milijardi kineskog uvoza ako ne dođe do trgovinskog sporazumu.

Međutim, Christian Keller, šef ekonomskih istraživanja u Barclaysu, u svojoj analizi navodi kako bi dodatni američki nameti mogli dovesti do zamjene u međunarodnom trgovanju, te da bi zbog toga neke od evropskih zemalja mogle zamijeniti SAD, piše CNBC.

– Francuska, Njemačka, ali i Velika Britanija imaju najveću šansu da postanu novi saveznici Kine, te da u potpunosti zamijene SAD – ističe Keller.

Svoju tezu stručnjaci iz Barclaysa temelje upravo na najgorem scenariju u kojem bi SAD uveo 25 posto carine na gotovo svu kinesku robu, čime bi se bilateralna trgovina smanjila za oko 30 posto.

U tom slučaju, Kellerov tim očekuje gubitak od 0,1 posto BDP-a eurozone koji je temeljen na trgovini između SAD-a i Kine koja iznosi 1,6% dodane vrijednosti u euro području. Međutim, Keller ističe kako bi upravo taj gubitak mogao biti nadoknađen zamjenom trgovinskih partnera.

No nije sve tako pozitivno za Evropu. Osim potencijalno pozitivnog raspleta po Evropu, stručnjaci Barclaysa predviđaju da će negativno raspoloženje imati i negativan uticaj na evropsku ekonomju, te da bi eurozona prije svega mogla zapasti u ‘industijsku recesiju’ zbog sve manjeg globalnog poslovnog povjerenja.

Check Also

MERT i NTO raspisali konkurs za programsku podršku u oblasti turizma od 630.000 eura

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija objavili su juče otvoreni javni poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.