Žurić: Završeno 80 odsto prioritetne dionice auto-puta

Međunarodni tender za trajno snadbijevanje auto-puta električnom energijom, vrijedan 38,2 miliona eura, objavljen je juče. To, međutim, ne znači samo elektrifikaciju auto-puta i objekata putne infrastrukture, već podrazumijeva mnogo kompleksniju investiciju u elektroenergetski sistem Crne Gore, kojom će se stvoriti pretpostavke za sve planirane razvojne projekte i zadovoljiti sve druge potrebe sjevera CG u nekoliko narednih decenija, kada je u pitanju snabdijevanje električnom energijom, izjavio je predsjednik odbora diretora Monteputa Aleksandar Žurić u intervjuu Pobjedi.

On smatra da je u javnosti predimenzioniran značaj preciziranja samog roka završetka prioritetne dionice, u smislu licitiranja da li će se ovako kompleksan i značajan projekat završiti u ovom ili onom mjesecu.

“Rrekao bih da je svakako mnogo važnije da se realizacija projekta odvija nesmetano, da je 80 odsto poslova izvedeno i da se on neupitno privodi kraju, te da je mnogo značajnija činjenica da ćemo uskoro na upotrebu generacijama predati grandiozan i po najvišim standardima veoma kvalitetan infrastrukturni objekat, najvredniji u našoj novijoj istoriji. Svakako, međutim, da je rok veoma bitan iz ugla poštovanja aneksa osnovnog ugovora i nestvaranja dodatnih troškova. Za sada sve teče po planu, i računamo da ćemo ka sjeveru, u jesen naredne godine, dionicu Podgorica – Kolašin, tačnije Smokovac – Mateševo, prelaziti najmodernijim auto-putem u regionu”, kazao je on.

Na pitanje da li je izvjesno da će Srbija izgraditi dionicu auto-puta od Požege do Boljara, Žurić kaže : “Mogli bismo ovom prilikom konstatovati da se sredinom aprila, na samitu u Dubrovniku, desilo nešto, lično mislim – za nas jednako značajno koliko i sami naši napori oko početka gradnje sljedećih dionica, Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare. Naime, Kina je sa Srbijom potpisala sporazume o početku gradnje sljedeće faze auto-puta ka CG Preljina – Požega, kao i protokol o pripremi završne faze Požega – Boljare. Jasno je da to ne ostavlja nikakav prostor daljim dilemama o bilo kakvoj neizvjesnosti uspostavljanja ovog cjelokupnog koridora u veoma bliskoj budućnosti, niti njegovoj ekonomskoj opravdanosti“.

Check Also

Polovni dizelaši u Njemačkoj sve jeftiniji

U Njemačkoj dizel vozila vrtoglavo gube cijenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje u centru. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *