FIFA: Korpucija na visokom nivou

Bivši predsjednik Uefe, Miše Platini uhapšen je danas u okviru istrage zbog dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Francuz je danas odveden u prostorije sudske policije za borbu protiv korupcije u Nanteru.

Osim Platinija priveden je i Klod Gean, savjetnik bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija.

Dejli Mejl piše da je Platini par dana prije odluke o domaćinu Mundijala 2022. godine bio na sastanku u hotelu Elysee sa tadašnjim predsjednikom Francuske, Nikolasom Sarkozijem i katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

Katar je domaćinstvo Mundijala dobio u decembru 2010. godine

Platini je na čelu Evropske kuće fudbala bio od 2007. do 2015. godine.

Etički komitet Fife ga je suspendovao 2015. godine.

Nekadašnji vezni igrač je od septembra 2015. imao status “između svjedoka i optuženog” u krivičnom procesu protiv tadašnjeg predsjednika Fife Sepa Blatera.

Dokazi su se odnosili na Blaterovu dozvolu Fifi da Platiniju isplati dva miliona dolara 2011. godine.

Etički komitet Fife je istraživao i Platinijev zahtjev Svjetskoj fudbalskoj federaciji za penzijske doprinose na koje nije imao pravo. Blater je na to pristao i dodao više od milion dolara u Platinijev penzijski fond.

Platini je na kraju dobio četvorogodišnju zabranu rada u fudbalu. I on i Blater su porekli da su učinili išta loše, ali su sudije Suda za sportsku arbitražu odbile da im ukinu zabrane.

Zbog toga je sklonjen iz Uefe i nije mu dozvoljeno da se kandiduje za Blaterovog nasljendika.

Ipak, krajem maja ove godine švajcarsko tužilaštvo potvrdilo je da on nije optužen u istrazi mogućih finansijskih malverzacija.

Mišel Platini je legendarni francuski fudbaler. Karijeru je počeo u Nansiju 1972. godine, a zatim se poslije sedam godina preselio u Sent Etjen, gdje je osvojio domaću ligu.

Iz Sent Etjena je 1982. otišao u Juventus sa kojim je dva puta osvojio Skudeto, zatim Kup Italije, Kup evropskih šampiona, Kup pobjednika kupova, evropski Super kup i Interkontinentalni kup.

U dresu reprezentacije Francuske 1984. osvojio je Evropsko prvenstvo.

Tri puta osvojio je Zlatnu loptu – 1983, 1984. i 1985. godine.

Hapšenjem Mišela Platinija, fudbalske legende i nekadašnjeg predsjednika Uefe, nastavljen je proces oko korupcije prilikom dodjele domaćinstava Mundijala 2018 i 2022, koji traje godinama…

Koliko je korupcija na najvećem nivou u vrhu svjetskog fudbala bila izražena govori i to što su od 22 člana Izvršnog komiteta FIFA, koji su dodijelili organizaciju Svjetskog prvenstva 2018 i 2022, čak 16 ili suspendovani iz fudbala, ili osuđeni zbog primanja mita, ili pod istragom zbog tog krivičnog djela.

Neki se, poput Nikolasa Leona iz Paragvaja, nalaze i na Interpolovoj potjernici.

Članovi Izvršnog komiteta bili su, pored Platinija, i Sep Blater, Franc Bekenbauer, Anhel Marija Viljar, Mohamed bin Hamam, Vitalij Mutko…

Šestorica “čistih” su Englez Džef Tompson, Belgijanac Mišel D’Ož, Turčin Seneš Eržik, Kipranin Marios Lefkaritis, Žak Anuma iz Obale slonovače i Egipćanin Hani Rida.

Check Also

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *