Oko 78% korisnika plaća „plastikom“ iznose preko 25 eura

Dodajte komentar

Kompanija Mastercard predstavila je svoju prvu Masterindex studiju za tržište Crne Gore, istraživanje o finansijskim navikama potrošača i aktivnim korisnicima u zemlji.

Kompanija Mastercard je danas predstavila rezultate prvog ikada MasterIndex istraživanja za Crnu Goru, studije o finansijskim navikama aktivnih korisnika kartica u zemlji. Studija, koja je sprovedena u aprilu 2019. na reprezentativnom uzorku građana Crne Gore, pokazala je da su platne kartice već stalni dio komercijalnih aktivnosti, gdje je 81% ispitanika izjavilo da koriste svoje kartice svake nedjelje, a 60% ih koristi svaki ili skoro svaki dan.

Kada je u pitanju vrsta kartice, MasterIndex Crna Gora otkriva da su debitne kartice najčešće, jer je 77% ispitanika reklo da koristi samo njih, dok 34% ispitanika koristi kreditne dok 5% samo pripejd kartice. Dodatno, 35% ispitanika posjeduju i debitnu i kreditnu karticu, dok 0,3% građana posjeduje sve tri vrste kartica.

Građani Crne Gore debitne kartice najčešće koriste za plaćanje namirnica (62%), kupovinu odjeće (28%), kao i na benzinskim stanicama (24%). Takođe, skoro trećina ispitanika koristi debitnu karticu za podizanje novca na bankomatima. Sa druge strane, kreditne kartice se najčešće koriste za kupovinu odjeće (42%) i kupovinu namirnica (31%), dok  ih 27% Crnogorca koristi i za kupovinu namještaja.

Prema istraživanju, četrdeset jedan odsto građana više voli da koristi platnu karticu zato što je jednostavna za upotrebu, a kao druge dvije prednosti naveli su i brzinu (27%) i posebnost (17%).

,,Naše  MasterIndex istraživanje potvrdilo je da korisnici kartica cijene jednostavnost, praktičnost, sigurnost i brzinu plaćanja koje kartice nude. Činjenica da za plaćanja iznad 25 eura, 78% korisnika koristi kartice radije nego gotovinu je pozitivan pokazatelj nivoa finansijskog obrazovanja Crnogorskih potrošača. Viši nivo usvajanja tehnologije dolazi sa dubokim razumijevanjem njenih karakteristika i prednosti“, izjavila je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i dodala da „Upotreba elektronskih plaćanja donosi benefite za tržište i za društvo kao cjelinu: poboljšava iskustvo korisnika, promoviše učešće u globalnoj ekonomiji. Čitav platni ekosistem je lakši, brži, bezbjedniji i transparentniji i pomaže u izgradnji novih poslovnih aktivnosti što dovodi do veće finansijske inkluzije.“

MasterIndex istraživanje za Crnu Goru pokazalo je i na kojim lokacijama bi građani voljeli da plaćaju karticama, ali trenutno nema dovoljno ili uopšte POS terminala za plaćanje karticama – na vrhu liste su sve državne i opštinske institucije sa 31%. Ispitanici su takođe naveli pijace 25%, taksi usluge 23%, plaćanje parkinga 20% i više kafića i restorana  17%.

Masterindex istraživanje usmjereno je i na ispitivanje navika ljudi kada putuju da li i gdje koriste kartice. U Crnoj Gori, 22% građana putuje dva puta godišnje, 20% jedanput, dok njih 14% putuje jednom u 3 mjeseca. Kada planiraju svoja putovanja, Crnogorci najviše putuju za praznike u inostranstvo, njih 40%, dok poslovne puteve u 2019. godini planira 11% građana. Podatak koji potvrđuje da su građani Crne Gore već navikli na kartice i prepoznaju njihov značaj, jeste da 72% ispitanika smatra da je korišćenje kartica u inostranstvu sigurno. Više od polovine onih koji putuju u inostranstvo, plaćaju karticom, dok 41% ispitanika koristi keš.

Konačno, MasterIndex istraživanje u Crnoj Gori istražilo je razloge zašto korisnici kartica biraju određenu karticu, pa je tako 36% ispitanika navelo kao razlog dostupnost bankomata, dok je njih 26% navelo niske kamatne stope i naknade banke. Drugi razlozi su dobar ugled banke koja izdaje  karticu (24%) kao i dodatne karakteristike (20%). Niske kamatne stope i naknade su na prvom mjestu pri odabiru banke, izjavilo je 44% ispitanika, dok su ugled i dostupnost bankomata na drugom i trećem mjestu sa 37% i 34%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *