Glencore želi da kupi mostarski Aluminij?

Najveća svjetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinom Glencore, čije je središte u Švajcarskoj, želi da postane strateški partner posrnuloj mostarskoj kompaniji Aluminij kojoj zbog enormnih dugovanja, najviše za električnu energiju, odavno prijeti stečaj, piše sarajevski Dnevni avaz.

Prije nekoliko dana je uprava Aluminija naložila postupno gašenje proizvodnje jer je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne u jednom trenutku obustavila isporuku električne energije tom preduzeću, zbog dugovanja od oko 141 miliona eura.

Ipak, u zadnji je trenutak osigurana struja za sljedećih 15-tak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u Aluminiju prolongirana, a oko 1000 radnika i dalje strepi za svoju sudbinu.

Uprava mostarske kompanije i Vlada FBiH, koja u toj kompaniji ima 44 posto vlasničkog udjela, traga za strateškim partnerom koji je jedina nada za spas kompanije.

Kako javlja Dnevni avaz, pozivajući se na izvore u federalnoj vladi, švajcarski Glencore se zadnjih dana spominje kao najozbiljniji kupac Aluminija koji godinama grca u višemilionskim gubitcima.

U švajcarskok kompaniji vlasnički udio imaju i Britanci. Godišnji promet kompanije je oko 150 milijardi dolara, kompanija širom svijeta upošljava oko 150 hiljada radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prevoznika, kompanijom “SwissMarine”.

Mostarski Aluminij posluje s Glencoreom više od 20 godina. Preko te kompanije u Mostar dolazi glinica, a na svjetsko tržište odlaze aluminijski proizvodi.

Check Also

Baranin nedozvoljenom prodajom MSC kontejnera zaradio skoro 260.000 eura

Službenici Uprave policije u Baru su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.