Žugić: Bankarski sistem stabilan iako je prošla godina bila puna izazova

Dodajte komentar

U Bečićima je danas počeo Samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji organizuje Savez ekonomista Srbije sa nedjeljnikom NIN, kao glavnim medijskim partnerom. Institucionalni pokrovitelji Samita su Centralna banka, Ministarstvo finansija i Poreska uprava Crne Gore.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocijenio je danas da ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, da bi se zaštitile od potencijalne ekonomske krize, moraju više da ulažu u prevenciju i finansijsku edukaciju, da centralne banke sarađuju s komercijalnim bankama, ali i međusobno.

Na otvaranju Samita guvernera u Bečićima, Žugić je kazao da je bankarski sistem Crne Gore danas stabilan, iako je prošla godina bila puna izazova.

“Imali smo izazovnu godinu, ali smo stabilnost bankarskog sistema značajno unaprijedili. Visina kamatne stope u procesu je blagog spuštanja, ali je i dalje visoka. Imali smo neadekvatno upravljanje rizicima, danas je stabilno”, ukazao je Žugić.

Dodao je i da su tri male nesistemske banke prijetile da ugroze stabilnost sistema, ali su riješene dvije koje su danas u stečaju i sada je sistem, kaže, ne samo sačuvan već i unaprijeđen.

“U budućem periodu fokusiraćemo se na saradnju sa komercijalnim bankama. Ne zavisi sve samo od centralne banke, to je partnerski odnos. Moramo da radimo i na jačanju supervizije, sprječavanju pranja novca i terorizma, povećamo nadzor platnog prometa, ali i da imamo saradnju sa MMF-om, Svjetskom bankom, ali i bankama iz regiona”, zaključio je Žugić, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *