Tržište kriptovaluta doživjeće najveću promjenu do sada

Organizacija za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) objaviće 21. juna novi set pravila koji će zahtijevati od kompanija koje se bave kriptovalutama da potvrde identitet svih koji će slati i primati digitalnu imovinu u vrijednosti većoj od 1.000 eura.

Predstojeće mjere, koje će se primjenjivati gotovo svuda u svijetu, u velikoj mjeri eliminišu anonimnost trgovine kriptovalutama.

Mjere međuvladine organizacije FATF uticaće na funkcionisanje berzi kriptovalutama i kriptožetonima, kriptofondova i drugih kompanija koje upravljaju digitalnom imovinom, saopštio je američki poslovni medij Bloomberg u srijedu.

Onaj ko preko berze ili drugih organizovanih online platformi za prometuje kriptovalute vrijedne više od hiljadu američkih dolara ili više od hiljadu eura u zemljama eurozone morat će dokazati svoj identitet nakon stupanja na snagu pravila FATF-a.

Danas to od korisnika zahtijevaju prije svih berze kriptovalutama ali ne sve. Binance i Kraken, dvije najveće kriptoberze na svijetu, na primjer, još uvijek dozvoljavaju prenos imovine veće od hiljada eura isključivo sa naslovom e-pošte.

Kompanije koje omogućavaju prijenos kriptovaluta moraće da prikupljaju lične podatke pošiljaoca i primaoca kriptovaluta tokom svake transakcije i da dijele prikupljene podatke sa drugim provajderima sličnih usluga.
Sličnu proceduru danas moraju obavljati banke.

O tome kako će nova pravila biti implementirana u praksi odlučuje nadležni organ u svakoj zemlji. Mjere FATF-a primjenjivaće se praktično u svim zemljama svijeta. Zemlje koje se ne pridržavaju novih pravila FATF-a mogu se naći u nepovoljnom položaju organizacije i, kao rezultat toga, biti isključene iz međunarodnog finansijskog sistema, piše Bloomberg, prenosi Indikator.

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *