Švajcarska centralna banka odustaje od libora

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka (SNB) u četvrtak je objavila da odustaje od korišćenja tromjesečnog libora kao referentnog za utvrđivanje kamatnih stopa, navodeći kao razlog njegovu nesigurnu budućnost i uvodi vlastitu referentnu stopu

SNB je na redovnoj sjednici potvrdio ekspanzivnu monetarnu politiku čiji je cilj stabilizacija kretanja cijena i podrška ekonomskoj aktivnosti, prenosi tportal.

Među ključnim elementima takve politike su negativne kamatne stope kojima se poslovne banke primorava da plaćaju centralnoj banci za čuvanje depozita, a koju je SNB zadržao na minus 0,75 odsto.

Iz SNB-a, izmešu ostalog, poručuju da negativne kamatne stope i spremnost na intervenciju po potrebi na deviznim tržištima ostaju ključni kako bi se privlačnost ulaganja u švajcarski franak održavala niskom i time ublažio pritisak na švajcarsku valutu.

Od promjena u dosadašnjoj politici, iz SNB-a su saopštili da uvode vlastitu stopu, kojom će zamijeniti ciljani raspon za tromjesečni libor, te koja će od sada biti referentna tačka kod donošenja odluka u monetarnoj politici.

Ta stopa trenutno iznosi minus 0,75 odsto i trenutno odgovara stopi na depozite po viđenju koju SNB zaračunava poslovnim bankama za držanje novca kod centralne banke.

“Razlog za uvođenje SNB-ove stope je što budućnost libora nije sigurna”, navodi se u saopštenju SNB-a, prenose agencije.

S obzirom na to da SNB u svojim prognozama koristi trogodišnji vremenski okvir, a britanska uprava za nadzor finansijskih tržišta (FCA) samo će garantovati da se libor održi do kraja 2021, centralna banka bila je prisiljena nešto da preduzme.

Libor je globalna referentna kamatna stopa koja utiče na 500.000 milijardi dolara vrijedne finansijske ugovore, od hipoteka do kredita kompanijama, ali je diskreditovan nakon što su brojne banke optužene u 2012. od strane britanskih i američkih regulatora da su njime manipulisale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *