Šta me je naučio Lego® Serious Play®?

Prošle nedjelje sam imala priliku da sa svojim Zuhlke timom prvi put probam Lego Serious Play. Ukratko – to je metodologija koja kroz kreativu i zajednički rad pomaže da se tim bolje upozna i izrodi neko rješenje. U našem slučaju, to je bio timski canvas.

Tokom pripreme za ovu dvodnevnu radionicu, očekivala sam da ćemo se više zabavljati, razvijati kreativu i eventualno doći do nekih zajedničkih zaključaka.

Nisam bila u pravu. Prijatno sam iznenađena kako je sve izgledalo i evo šta sam naučila:

Kreativa

Osuđeni smo da stalno napravimo nešto novo, kreativno, nikad viđeno. Lego Serious Play bi, po mom mišljenju, trebao biti nešto što se primkenjuje veoma često u timovima od kojih se kreativa očekuje. Stvara prostor da se do kreative dođe i pušta sve učesnike da tokom cijelog procesa maštaju i stvaraju.

Djetinjstvo

Bilo kakav vid vraćanja u detinjstvo ljude nekako transformiše i otvara ih za ideje koje im možda ne bi pale na pamet kroz klasičnije vidove grupnih radionica. Nevjerovatno je kakva se energija pri radu stvara i to je svakako bilo jedno lepo osvježenje za sve članove tima.

Pričanje priča

U odnosu na našu ulogu imamo manje ili više prilika da ispričamo cijelu priču i malo širu sliku oko neke ideje. Ova metodologija nas konstantno navodi na sagledavanje faktora u okolini kao i cjelokupnog zašto. Zašto je neki dio priče važan, zašto doprinosi i šta to znači za nekog člana tima.

Timski rad i razumijevanje

Imali smo sekcije gdje smo kreirali lične priče i modele i djelove gdje smo naše pojedinačne djelove spajali u jednu priču. Da bi se to desilo, bilo je potrebno da se svaki član pažljivo sasluša i razumije i da se potom uklopi u cjelokupnu priču koju stvara tim. Ovaj dio je izuzetno važan kako bi svi članovi osjećali kao da su dio nekog cilja ili dogovora. Sa druge strane, visok je fokus na međusobnom slušanju i razumijevanju. Što je pokazalo da nas je metodologija navela i da se bolje upoznamo.

Drugačiji pristup

Cjelokupna metodologija je apsolutno drugačija od onoga na šta smo navikli. U početku smo bili malo zbunjeni i nismo ni znali šta sve ima u našoj lego kutiji. Prostor za kreiranje je daleko veći nego u svakodnevnim aktivnostima i meni lično je to mnogo prijalo. Pored toga, izrode se vrlo konkretne i opipljive stvari na kojima dalje može da se radi. Planiram svakako da primjenjujem neke pristupe i nakon ove radionice za aktivnosti ili projekte koji zahtijevaju određenu inovativnost.

Izvor:http://kat-on.coffee/2019/06/04/sta-me-je-naucio-lego-serious-play/

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *