Ulagači na Wall Streetu oprezni nakon pet dana rasta

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su se ulagači nakon pet dana snažnog rasta cijena odlučili na predah, a zabrinjava ih i zastoj trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,05 posto, na 26.048 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2885 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 7822 boda.

Ulagači su se juče odlučili na predah, nakon što su u prethodnih pet trgovinskih dana cijene dionica skočile više od 5 posto zahvaljujući ponajviše špekulacijama da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Pozitivno je na tržište posljednjih dana uticao i dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz centralne Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Međutim, već duže vrijeme nema naznaka pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je juče da ga ne zanima trgovinski dogovor ako Kina ne pristane na četiri od pet glavnih tačaka, koje nije precizirao.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 12.155 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5408 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *