Od akciza na gorivo naplaćeno 40,87 miliona eura

Dodajte komentar

Država je po osnovu akciza na gorivo od početka godine do kraja aprila prihodovala 40,87 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Ostvareni prihod je, kako su dodali, 3,67 odsto veći nego u prva četiri mjeseca prošle godine kada je po tom osnovu zarađeno 39,43 miliona.

“Od početka godine najveći prihod po osnovu akciza na mineralna ulja i njihove derivate ostvaren je u aprilu i iznosio je 11,55 miliona eura”, kazali su Ministarstvu, navodeći da je riječ o neznatnom uvećanju u poređenju sa aprilom prošle godine, kada su prihodi od akciza iznosili 11,51 milion.

Od taksi na gorivo prošle godine se u budžet slilo 163,7 miliona eura, tačnije četiri odsto više nego 2017. Akciza na litar eurodizela, koji nakon jučerašnjeg pojeftinjenja košta 1,21 euro, iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,36 eura, ubira po 0,54 centa.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da odluka o smanjenju taksi na gorivo zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet. Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane su za četvrti kvartal, odnosno krajem godine. Vrijednost akcize na gorivo posljednji put je mijenjana prije dvije godine, kada je porasla devet centi. Prihodi od mineralnih ulja učestvuju u državnom budžetu sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *