Microsoft prešao vrijednost od hiljadu milijardi dolara

Dodajte komentar

Nakon što su dionice Microsofta ponovno porasle, tehnološki je div prešao tržišnu vrijednost od hiljadu milijardi dolara, čime je i više nego zaslužio titulu najvrjednije američke kompanije.

Tokom protekle nedjelje, kako piše Quartz, cijena Microsoftovih dionica skočila je za skoro deset odsto i tako dostugla rekordnu vrijednost od 131,40 dolara po dionici.

Kao jedan od razloga munjevitog rasta Microsoftove vrijednosti spominje se uspjeh usluge poslovanja u cloudu koju kompanija nudi, što je rezultiralo izraženim optimizmom i sigurnosti investitora. No, za Microsoftovu renesansu najzaslužniji je, smatraju analitičari, izvršni direktor tog giganta, Satya Nadella kojeg je dočekala potpuno drukčija situacija u kompaniji kada je preuzeo poziciju šefa Microsofta početkom 2014.

Microsoft je propustio priliku da se uključi u trku proizvodnje pametnih telefona, nije omogućio pružanje ni alternative Googleovom pretraživaču pa je u potpunosti ignorisao rast popularnosti društvenih mreža. Uz to, opstanak Microsoftovog operativnog sistema i Office softvera bio je upitan. Iako je kompanija i dalje poslovala u plusu, cijene dionica kretale su se isključivo silaznom putanjom.

Stoga, kada je Nadella stigao u kompaniju početkom 2014, tehnološki div bio je daleko od svojih slavnih ’90-ih. Ipak, njegovim dolaskom radna atmosfera, a time i poslovni rezultati naglo su se promijenili. Preusmjerio je fokus kompanije na razvoj i pružanje cloud usluge pa je Azure postao veoma ozbiljan rival Amazonu kojeg je sada ostavio na drugom mjestu po tržišnoj kapitalizaciji kompanije.

Amazon, inače, trenutno vrijedi oko 888 milijardi dolara, a Apple, koji je treća najvrjednija američka kompanija, ima tržišnu kapitalizaciju od 875 milijardi dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *