Hrvatska blokirala 14 stranih kladionica

Hrvatsko Ministarstvo finansija izdalo je nalog za zabranu rada 14 stranih priređivača igara na sreću, a riječ je uglavnom o internet kladionicama koje su svoje usluge u Hrvatskoj nudile ilegalno.

Nakon što je početkom godine u Opšti poreski zakon ugrađena mogućnost zabrane obavljanja pojedinih privrednih djelatnosti putem interneta, Poreska uprava krenula je s gašenjem ”ilegalaca” koji djeluju na hrvatskom tržištu, piše tportal.

Na udaru poreznika prvenstveno su se našle internet kladionice koje u Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te djelatnosti, a istovremeno ni njihovi igrači ne plaćaju porez na dobitke.

Postupak spriječavanja obavljanja ilegalnih djelatnosti regulisan je pravilnikom koji je stupio na snagu početkom maja, prenosi SEEbiz.

Na sve veće prisustvo ilegalnih internet kladionica koje privlače domaće igrače, već duže vrijeme upozoravaju hrvatska udruženja za igre na sreću. Prema njihovoj proceni, građani godišnje u ilegalnim internet kladionicama potroše oko tri milijarde kuna (preko 400 miliona evra), a država propušta da naplati oko milijardu kuna poreza.

S druge strane, domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u budžet više od milijardu kuna. Pritom se značajan dio prihoda od koncesijskih naknada i naplaćenog poreza koristi za finansiranje kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih organizacija u skladu s programima za razvoj civilnog društva.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *