Za nove registar kase po 200 eura

Dodajte komentar

Poreski obveznici moraće da do 1. januara naredne godine nabave elektronski naplatni uređaj, što će one koji do sada nijesu bili fiskalizovani koštati oko 200 eura, saopštila je generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Biljana Peranović.

Ona je nakon jučerašnje sjednice Vlade, na kojoj je usvojen Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kazala da će naknadno biti odlučeno da li će država učestvovati u troškovima obveznika. Osim troška od 200 eura, obveznici će biti dužni da plate pet eura mjesečno za sertifikovani potpis i paket interneta, te još 10 eura godišnje za elektronski potpis.

Uspostavljanjem sistema očekuje se postizanje visokog stepena prijavljenih poreskih obaveza, što će dovesti do svođenja učešća neformalne ekonomije na najmanju moguću mjeru”, smatra Peranović.

Prema studiji izvodljivosti koju je uradila Svjetska banka (SB), evidentirano je da u Crnoj Gori trenutno ima oko 27.000 poreskih registar kasa. Od njih je, kako je istakla Peranović, nešto više od 50 odsto moguće prilagoditi novom sistemu nadogradnjom softvera.

Ostali će morati da nabave adekvatni naplatni uređaj”, pojasnila je Peranović.

Izuzeci su prevoznici u linijskom saobraćaju, poljoprivredni proizvođači i gazdinstva od kojih se otkupljuju poljoprivredni proizvodi, te poštanske, bankarske i usluge osiguranja, kao i igre na sreću i zabavne igre čiji su priređivači u obavezi da transakcije prijavljuju Upravi za igre na sreću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *