Kako je bračni par prevario Berkshire Hathaway i na ‘proroku iz Omahe’ zaradio 377 mil. $

Automehaničar Jeff Carpoff sa svojom je suprugom Paulette prije desetak godina osnovao kompaniju koja se bavi proizvodnjom i najmom mobilnih solarnih generatora i na tome je zaradio brdo novaca. Zaradio je toliko da mu je na svečanosti njegove kompanije DC Solar na kojem je, između ostalih, “pjevao” popularni Pitbull, na vrata pokucao FBI.

Kako piše Bloomberg, ekstravagantan život tog bračnog para izgrađen je na prevari ulagača među kojima je i Berkshire Hathaway jednog od najcjenjenijih svjetskih investitora Warrena Buffetta.

Povrat poreza koji smo dobili od određenih investicija u razdoblju između 2015. i 2018. vjerovatno je nevažeći – kazali su iz kompanije na sudu prošli mjesec, a kasnije se saznalo da je riječ o investiciji upravo u DC Solar koji je na Berkshireu zaradio 377 miliona dolara.

Jeff i Paulette Carpoff

DC Solar je, kako tvrdi FBI, varao investitore po tzv. Ponzijevoj shemi i tako zaradio 800 miliona dolara. Da pojasnimo, u SAD-u postoji program putem kojeg investitori koji ulože u solarnu energiju, odnosno u obnovljive izvore energije, dobijaju poreske olakšice. Stoga velik broj kompanija to i radi, a bračni par Carpoff našao je način varanja svojih investitora. Njihova je kompanija privukla velik broj investitora upravo putem ovog programa u sklopu kojeg su ti ulagači trebali dobiti povrat poreza za investiciju u mobilne solarne generatore. DC Solar je s prikupljenim novcem trebalo da proizvede takve generatorei iznajmi ih kako raznim telekomima, tako i za korištenje na sportskim događajima i festivalima.

No, kako je američka vlada saznala, ta solarna kompanija to baš i nije radila. Proizveli su i iznajmili nekolicinu od prijavljenih 12.000 mobilnih jedinica za koje su prijavili da su u upotrebi. Uz to, mjesta za koja je prijavljeno da se ti generatori nalaze, nisu postojala. Za samu prevaru američka je vlada saznala od bivšeg zaposlenog koji je posumnjao upravo u prijavljeni broj iznajmljenih jedinica, piše Jutarnji,hr.

Prikupljenim novcem Carpoffi su isplaćivali stare investitore te su živjeli veoma rastrošno.

Mobilni solarni generatori DC Solara

Posjedovali su više od 90 automobila, od klasičnih Fordova i Plymouthova do Bentleya te barem 20 zemljišta s nekretninama, a u Carpoffovom portfoliju nalazila se čak i profesionalna bejzbol ekipa. Jeff Carpoff bi pred zaposlenima često izvadio snop novčanica u vrijednosti više od 2000 dolara i tražio ih da pogode koliko novca ima u ruci. Onaj koji bi bio najbliže pravoj vrijednosti, dobio bi taj novac.

FBI je bračnom paru Carpoff zaplijenio kuću u okolici San Francisca od otprilike 400 kvadrata i s bazenom, brojne automobile te skrivenih 1,8 miliona dolara gotovine koliko su uspjeli da pronađu u njihovoj kancelariji. DC Solar je ugašen, a stotinjak radnika kompanije ostalo je bez posla, dok su investitori izgubili i po nekoliko stotina miliona dolara.

 

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *