Za pet mjeseci naplaćeno 56 miliona eura poreza više nego lani

Za pet mjeseci 2019. godine naplaćeno je preko 56 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine i preko 21 miliona eura više od planiranog, premijer Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

“Ovo je odličan rezultat ali moramo nastaviti i intenzivirati naše djelovanje. Vidljiva je aktivnost inspekcijskih službi na terenu kao i posvećenost državnom interesu. Moramo naplatiti svaki euro državnog novca kako bismo građanima obezbijedili bolji standard i više radnih mjesta“, kazao je Marković.

Direktori tri uprave, Miomir Mugoša, Vladan Joković Alija Košuta saopštili su pozitivne rezultate rada u ovoj godini i konstatovali, svako u domenu svoje nadležnosti, aktivnosti na smanjenju sive ekonomije u različitim oblastima.

U kontekstu suzbijanja sive ekonomije i neformalnog rada pohvaljena je aktivnost i koordinacija inspekcija sa drugim državnim organima, posebno tužilaštvom i policijom.

Istaknuti su i rezultati u smanjenu poreskog duga kroz reprogram, kroz koji je do sad ukupno naplaćeno oko 50 miliona eura.

Na sastanku je posebno naglašen značaj planiranog uvođenja elektronske fiskalizacije i novih akciznih markica koji će, zajedno sa reformama koje se sprovode u poreskom i carinskom sistemu, obezbijediti moderan i efikasan sistem sa brojnim mogućnostima za smanjenje zloupotreba i bolju naplatu potraživanja od strane države.

Planirane su intenzivne aktivnosti nadležnih državnih organa u toku ljetnje turističke sezone gdje se takođe očekuje napredak u odnosu na prethodne godine.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.