Podgorica dobija punjače za električne automobile

Podgorica će uskoro dobiti prve javne punjače za električne automobile. Stanice će biti montirane na dvije lokacije u gradu na raskrsnici Njegoševe i Vučedolske ulice u centru grada i u garaži Parking servisa u Ulici arhitekte Milana Popovića (iza restorana “Maša”).

Postavljanje prvih električnih punjača dio je projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuje UNDP u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turizma, a uz finansijsku podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GEF).

Punionice će, u okviru projekta, biti postavljene i na lokacijama u Budvi, Bijelom Polju, i Kolašinu, na Cetinju i Žabljaku, te u Nacionalnom parku Skadarsko jezero (Vranjina).

Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu dana, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobila.
Punionice će biti samostojeće, sa po dva punjača (utičnice) tipa 2: jedan minimalne snage 22 kW, a drugi minimalne snage 11,01 kW, u skladu s međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN 62196-2.

Nabavku aparata za punjenje finansira UNDP, dok su priprema lokacija, održavanje punionica i pružanje usluga punjenja obaveza lokalnih samouprava.

Na sastanku u prostorijama UNDP-ja održanom 3. juna 2019. korisnici granta su se dogovorili o modalitetima razmjene iskustva i primjera najbolje prakse u realizaciji ovog projekta koji za cilj ima podršku razvoju e-mobilnosti u Crnoj Gori.

Check Also

Boing otpušta 12.000 radnika u SAD

Američka kompanija Boing namjerava da u narednim nedjeljama otpusti oko 12.000 radnika u SAD, izvijestio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *