Tehnološki divovi juče izgubili 130 milijardi tržišne vrijednosti

Tehnološki divovi Facebook, Apple, Amazon i Google u ponedjeljak su izgubili ukupno 130 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti kada su cijene njihovih dionica počele rapidno da padaju. Dionice Facebooka i Googlea pale su za više od šest odsto, Amazon 4,6 odsto, a Apple 1,6 odsto, piše CNBC.

Berzovne turbulencije uslijedile su nakon vijesti da američko Ministarstvo pravosuđa priprema akciju sprječavanja zloupotrebe monopolskog položaja velike tehnološke četvorke.

Zadnjih godinu dana, naime, sve su glasniji zahtjevi za razdvajanjem tehnoloških kompanija u manje dijelove, jer su kompanije postale prevelike da se mogle kontrolisati.

Alphabet, krovna kompanija Googlea, lani je ostvarila 136 milijardi dolara prihoda, a od 2017. do marta ove godine su ukupno kažnjeni s gotovo 10 milijardi dolara nakon što je Evropska komisija otkrila da Google iskorištava svoju poziciju, a drži 70 odsto tržišta pretraživača, za privilegovanje rezultata pretraživanja, prenosi Jutarnji.hr

“Strane vlade shvataju da je dozvoljavanje nekolicini tehnoloških titana tako ogroman uticaj i ovlašćenje na živote potrošača opasno. Potencijal za regulatorna kršenja povećava se iz dana u dan, uključujući ne samo Amazon, već i Facebook, Google i Apple. To je nešto što pomno pratimo”, stoji u saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa (MoD).

Nakon Evrope, u SAD-u su, takođe, shvatili da moraju nešto da preduzmu pa je u petak objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa SAD-a dobilo nalog za istraživanje poslovanja kompanija Google i Apple, a Savezna komisija za trgovinu za istragu Amazona i Facebooka, sumnjajući u nepoštene prakse koje narušavaju konkurenciju.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.