Kompanija “Čelebić” tužila “Radoje Dakić” u stečaju

Dodajte komentar

Nakon što kompaniji „Čelebić“ nije priznato izlučno pravo za 1.214 kvadrata zemljišta „Radoja Dakića“ koje je prije četiri godine u sudskoj prodaji kupila za 78.200 eura, pokrenula je spor pred Privrednim sudom čiju je vrijednost opredijelila na pola miliona eura. Tužbom traži izlučno pravo nad ovom imovinom.

Stečajni sudija Blažo Jovanić osporio je izlučno pravo „Čelebića“ jer „Dakić“ nije bio vlasnik, nego korisnik zemljišta.

Advokat „Čelebića“ Borislav Rašović zatražio je privremenu mjeru kojom bi stečajnoj upravi bilo zabranjeno otuđenje, prodaja ili opterećenje zemjišta. Navodi da je „Čelebić“ postao vlasnik zemljišta trenutkom kupovine, pozivajući se na stav Vrhovnog suda da kupac nepokretnosti na javnom nadmetanju u izvršnom postupku stiče pravo svojine na kupljenoj nepokretnosti.

– To što upis prava svojine nije ostvario u katastar nepokretnosti, po zaključku Osnovnog suda I.br.875/06 od 20. 5. 2015. godine nema značaj na već stečeno pravo svojine na osnovu zaključka o predaji, jer upis u knjigu prava svojine u ovom slučaju nema karakter konstitutivnosti, kao kod sticanja na osnovu pravnog posla- stoji u tužbi.

Rašović se poziva na član 419. Zakona o svojinskopravnim odnosima kojim je predviđeno da pravo upravljanja i korišćenja na državnoj imovini stupanjem na snagu zakona postaje pravo svojine dotadašnjeg imaoca prava, čime je pravo korišćenja prešlo u pravo svojine.

U odgovoru na tužbu zastupnice stečajne uprave „Radoje Dakić“ Snežane Jović navodi se da je odluka Osnovnog suda u Podgorici nepodobna za sticanje prava svojine, jer je stečajni dužnik tretiran kao vlasnik 1/1, koji u tom momentu, a ni danas, nije imao taj obim svojinskih ovlašćenja. Zato tvrdi da „Čelebić“ nema svojstvo izlučnog povjerioca, jer se ne može na drugog prenijeti više prava nego što ga sam prenosilac ima. Navodi i da se sticanje svojine ne može steći samo na osnovu sudske odluke, jer je pored odluke kao osnova sticanja potreban i upis u katastar nepokretnosti.

– Bez upisa u katastar nepokretnosti, stiče se samo pravo na povraćaj cijene – navodi Jović u odgovoru na tužbu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *