IOTA preuzima primat na tržištu kripto valuta

Iako od mnogih osporavana, tehnologija koja podržava IOTA kripto valutu je naprednija od blockchain tehnologije pri čemu dalje nastavlja svoj razvoj. Osnovna ideja je korišćenje kapaciteta IoT (Internet of Things) uređaja koji iako skromnih memorijskih kapaciteta prednost imaju zahvaljujući svojoj brojnosti.

Ideja anonimnosti kripto valuta je u mnogome doprinijela njihovom razvoju.

Jedna od značajnijih stavki koja utiče na anonimnost učesnika u IOTA transakcijama je postojanje nodova – koordinatora koji centralizuju  aktivnosti i transakcije.

Sama centralizacija u cilju potvrđivanja transakcija je u suprotnosti sa osnovnom idejom anonimnosti. Iz tog razloga je razvojni tim IOTA preduzeo aktivnosti kako bi se u sistemu uklonila potreba za centralizovanjem aktivnosti.

Pored navedenog izazova, u IOTA tehnologiji su uočene još dvije moguće slabosti a to su: visoki troškovi transakcija kao i postizanje skalabilnosti.

Ukoliko bi se obezbijedila skalabilnost rješenja, sistem bi mogao da funkcioniše u manjem obimu a samim tim da postane efikasniji i jeftiniji.

Projekat Coordicide ima za cilj da obezbijedi novi model decentralizovanog mehanizma pri čemu će se očuvati bezbjednost podataka i digitalnog novca na IOTA mreži zasnovanoj na Tangle-u.

Takođe, projekat bi trebalo da riješi, ili bar ublaži tri navedena izazova.

Projekat ima za cilj da ukloni neefikasne mehanizme koje je Tangle nasledio od blockchaina, koji je poslužio kao osnova za razvoj novog sistema.

Po ovom pitanju su se pojavila i različita mišljenja, pogotovo sa aspekta bezbjednosti čitavog sistema, što je svakako jedan od ključnih faktora funkcionisanja bilo koje kripto valute.

Nodovi koji su prvenstveno razvijeni kao čvorne tačke sa kontrolnom funkcijom imaju značajnu ulogu u obezbjeđivanju pouzdanosti sistema.

Postavlja se pitanje da li će uklanjanje nodova dovesti do pada bezbjednosnog nivoa IOTA kripto valute? Pitanje je sasvim logično i izaziva opravdanu bojazan korisnika. Razvojni tim tvrdi da razvija novi protokol iako bez nodova, ne samo da će održati postojeći nivo bezbjednosti već ga i unaprijediti.

Projektanti sistema tvrde da će se uvođenjem nogo protokola postići skalabilnost sistema, što će povećati efikasnost i da će samim tim troškovi transakcija postati manji.

Projekat se trenutno nalazi u fazi kada su postignuti prvi zacrtani ciljevi. U cilju intenziviranja aktivnosti na projektu, IOTA fondacija nedavno je osnovala IOTA Research Council i pridružila još članova svom istraživačkom timu i time znatno povećala izglede za uspjeh.

Imajući u vidu trendove razvoja, sasvim je izvjesno da će Tangle potisnuti blockchain i da će IOTA preuzeti dominaciju na tržištu kripto valuta.

Izvor: Telegraf

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *