Inspektori će nedjeljom provjeravati ko ne radi

Dodajte komentar

Namjera uvođenja neradne nedjelje je efikasniji i jači inspekcijski nadzor, saopštila je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić, prenose Dnevne novine.

Ona je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet istakla da priroda i organizacija posla u trgovini ne zahtijevaju neprekidan proces rada, te da neradna nedjelja neće ugroziti poslovanje.

“Namjera je da se neradna nedjelja lakše iskontroliše. Imaćemo inspektore koji će nedjeljom vršiti kontrole i uspostaviti sistem predviđen Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Inspekcijski nadzor će biti mnogo jači i efikasniji”, naglasila je Jakić.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević smatra da do izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini ne bi došlo da su inspekcije valjano i kvalitetno obavljale posao.

“Inspekcijskim organima je sada povećana mogućnost da bolje kontrolišu ono što se u praksi dešava povodom neradne nedjelje. Da je inspekcija radila svoj posao na kvalitetan i valjan način ne bismo donosili ovaj zakon, jer se u Zakonu o radu jasno naznačava koje kategorije mogu koristiti radnu nedjelju”, naveo je Rakočević.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ukazala je na to da postoje pekari kojima je u pola godine samo jedna nedjelja slobodna.

“Kada će radnik-pekar imati slobodnu nedjelju? Nemojte mi samo reći da poslodavac ima obaveze. Poslodavci to ne poštuju, inspekcije očigledno ne rade svoj posao. Vjerujem da će poslodavci i te kako zloupotrebljavati normu u toj djelatnosti, ali da će inspekcije početi da rade posao kako treba i da će se onima koji zloupotrebljavaju normu stati na put”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

Vladinim amandmanom, koji je Odbor juče podržao, definisano je da će nedjeljom raditi štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala, manifestacija, sajmova. Izuzeci su i specijalizovane prodavnice i kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda, kolača, cvjećare, suvenirnice, štampe, sredstva za zaštitu bilja i pokretne opreme.

Jakić smatra da ti izuzeci štite javni interes i funkcionisanje građana.

“Uveli smo izuzetke koji se odnose na zaštitu javnog interesa, kao što je rad apoteka, benzinskih stanica, štandova, tezgi, vitrina i automata izvan pijaca i pokretnih prodavnica. Na taj način će se omogućiti da se turisti tokom sezone snabdijevaju onim što je neophodno za funkcionisanje”, zaključila je Jakić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *