Bundesbank: Digitalne valute mogu destabilizovati finansijski sistem

Guverner centralne banke Njemačke naglasio je da digitalne valute koje izdaju centralne banke širom svijeta mogu destabilizovati finansijski sistem i pogoršati stanje bankarskog poslovanja.

U govoru na otvaranju Međunarodnog simpozijuma Bundesbank u Frankfurtu, predsjednik centralne banke Jens Weidmann ukazao je na to da bi široko rasprostranjena upotreba digitalnog novca koju izdaju centralne banke mogla izazvati “ozbiljne posljedice” i ne bi se trebale uvoditi prije pažljivog razmatranja, prenosi “CoinDesk”.

S jedne strane, Weidmann predviđa da lak pristup digitalnom novcu može uticati na tokove banaka tokom kriza.

“U vremenima krize, finansijska stabilnost može biti ranjiva danas, jer bi se digitalni novac koji je izdala centralna banka smatrao vrlo likvidnom i sigurnom investicionom alternativom”, rekao je on, dodajući da bi to isprovociralo banke da se kreću brzo ka digitalnm novcu u slučaju krize.

Stoga, potražnja za digitalnim novcem koju izdaju centralne banke (CBDC) može biti veća ili nestabilna u odnosu na potražnju za gotovinom, što će ostaviti svoj pečat na računima banaka.

– Čak i u mirnim vremenima, digitalni novac koji izdaju centralne banke, dovodi do fundamentalne promjene u modelu funkcionisanja banaka kao posrednika na finansijskim tržištima – kaže Weidmann.

– Imamo obavezu da građanima pružimo moderan, brz i pristupačan način plaćanja. Ideja je da se razviju rješenja koja su moderna i zasnovana na najnovijoj tehnologiji, bez stvaranja nepotrebnih rizika za finansijsku stabilnost, “kaže on, praveći analogiju sa mitom” o Pandorinoj kutiji”, a koji sugeriše da morate biti pažljivi sa svojim pristupom.

Weidmann takođe govori o zajedničkom projektu centralne banke i berzanskog operatera Deutsche Börse za integraciju na blockchain tehnologiju za poravnanje pri transakcijama novca i vrijednosnih papira.

Prema njegovim riječima, blokchain odluka ne mora nužno rezultirati boljim rezultatima, proces traje duže i ide ruku pod ruku s većim računovodstvenim troškovima.

– Ima sličnih iskustava u finansijskom sektoru. Uprkos mnogim testovima blokchain prototipova, istinski proboj sada nedostaje – kaže on.

Riječi Jensa Wittmanna dolaze u vrijeme kada mnoge centralne banke širom svijeta istražuju blockchain tehnologiju. Izvkeštaj Svketskog ekonomskog foruma iz aprila pokazuje da preko 40 centralnih banaka širom svijeta eksperimentiše sa novom tehnologijom.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.