Ilustracija

Crna Gora prvi put proizvela dovoljno struje iz obnovljivih izvora

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, čime se naša zemlja pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U tom razdoblju, u kojem je TE Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona KWh energije, a potrošeno oko 75 miliona KWh.

“Značajan udio u ovom istorijskom momentu imale su dvije vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlaništviu državne elektroprivrede, koje već decenijama čine okosnicu nacionalne energetike. No, za razliku od prethodnih godina, kada je u periodu zastoja proizvodnje energije iz lignita (TE Pljevlja) Crna Gora eneriju uvozila, ove godine, centralnu ulogu su preuzeli novi izvori: male hidroelektrane i vjetroelektrane izgrađene u proteklih nekoliko godina”, navode u saopštenju.

Dodaju da se pouzdanim hidroelektranama visokih performansi, na čelu sa najvećom lučno-gravitacionom branom u Evropi, pridružila se vjetroelektrana Krnovo, park na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi i vjetroelektrana Možura, koje su u navedenom periodu proizvele 12 odsto energije potrošene u Crnoj Gori.

Rekordan udio vjetra zabiljezen je 28. maja, kada je proizvodnja iz vjetroelektrana zadovoljila čak 28 odsto ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

“Ovo desetodnevno iskustvo, potvrdilo je da dobra operativna spremnost, adekvatni prognostički alati, kvalitetna rezerva u snazi i dobra povezanost sa susjednim elektroenergetskim sistemima garantuju apsolutno pouzdano napajanje potrošača električnom energijom i u sistemima budućnosti, koji će se zasnivati isključivo na obnovljivim izvorima energije”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Prije nekoliko dana, sličnu vijest objavili su i britanski mediji, registrujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo prvi put od industrijske revolucije tokom dvije sedmice proizvodilo energiju bez upotrebe uglja.

“Naš primjer pokazuje da crnogorski doprinos u ispunjavanju međunarodnih obaveza daje konkretne rezultate. Crna Gora je u maju 2019. godine, u duhu svog ustavnog opredjeljenja, bila ekološka država i primjer da je globalna energetska tranzicija moguća”, poručuju oni.

Pored navedenih realizovanih investicija, za ovu godinu je planirana početak projekta izgradnje još dva vjetroparka, a uskoro se očekuje i početak gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

Sve navedene investicije u potpunosti su zasnovane ma tržišnoj cijeni energije i ne podrazumijevaju nikakve finansijske podsticaje investitorima.

Check Also

Oglasi za posao: ADP Zid zapošljava Programskog asistenta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u potrazi za kandidatom/kinjom za mjesto Programski asistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *