Atlas banka u Podgorici

Knežević podnio krivične prijave protiv službenika Atlas banke

Advokatski tim predsjednika Atlas Grupe i odbjeglog biznismena Duška Kneževićapodnio je danas krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv službenice Atlas banke Ljiljane Dragičević i brokera Marine Mauer zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja pomaganjem, kao i protiv službenice ove banke Olge Bogdanovićzbog zloupotrebe službenog položaja.

Dragičević je, kako se navodi u prijavi, kao organizator kriminalne organizacije, većem broju pravnih lica koji su korisnici e-komerc servisa kod Atlas banke, a koji podrazumijeva prodaju proizvoda i usluga putem interneta prihvatanjem platnih kartica i sistema VISA INTERNATIONAL i MASTER CARD, organizovala postavljanje odgovornih lica u novoregistrovanim pravnim licima.

Na taj način vrbovala je, kako se dodaje, odgovorna lica, angažujući članove svoje porodice i svoje prijatelje i poznanike, i druga fizička lica preko brokera posrednika Marine Mauer.

U prijavi stoji i da je naplaćivala nezakonite provizije suprotno internim aktima Atlas banke i vršila kontrolu postupanja imenovanih izvršnih direktora kao novih članova kriminalne organizacije u realizaciji kriminalnog plana i usmjeravala kriminalne aktivnosti mimo znanja odgovornih lica Atlas banke ad Podgorica.

“U kontinuitetu je angažovala lica iz svog bliskog okruženja koji bi formalno bili registrovani kao izvršni direktori u novoosnovanim pravnim licima, te je sa ostalim NN članovima kriminalne organizacije prikrivala tačne podatke koji su od značaja za pravilno prikazivanje strukture ostvarenog prometa. Organizovala je lažno prikazivanje podataka u vezi sa prometom novčanih sredstava, kao i druge podatke i informacije, stekavši pritom veliku protivpravnu imovinsku korist, čime je akcionarima banke nanijeta ogromna imovinska šteta”, navodi se u krivičnoj prijavi koju je podnio advokat Zdravko Đukanović.

Krivična prijava protiv Olge Bogdanovićpodnijeta je jer je, kako se dalje navodi obavljajući funkciju direktora Sektora za plasman u Atlas banci dok je Tanja Terić obavljala dužnost privremenog upravnika u Atlas banci neovlašćeno iznosila podatke i poslovne tajne banke, koje su joj povjerene na čuvanje.

Prema prijavi, ona je organizovala je obavljanje kompenzacionih plaćanja na nezakonit način u ukupnom iznosu od 21,5 miliona eura, zajedno sa ranije prijavljenim guvernerom CBCG Radojem Žugićem i privremenom upravnicom Tanjom Terić. Time je načinila veliku štetu akcionarima banke.

“Bogdanović je, umjesto da postupa savjesno i u granicama svojih ovlašćenja radi očuvanja aktive banke obavila nezakonita, kompenzaciona plaćanja, a zajedno sa Žugićem i Terićem zaustavila najveći deo komercijalnih aktivnosti banke i u velikoj mjeri ugrozila aktivu banke. Time su preduzeli radnje kojima je akcionarima prouzrokovana šteta u iznosu od 21,5 miliona eura”, navodi se u krivičnoj prijavi

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *