Završen drugi startup program OTP banke

Dodajte komentar

OTP Startup Program, drugi međunarodni program OTP banke za ubrzanje razvoja preduzeća je završen. Na završnom Demo danu, devet kompanija koje su učestvovale u Programu predstavile su rezultate zajedničkog rada koji je trajao 12 nedjelja stručnjacima, potencijalnim investitorima i menadžmentu kreditne institucije. Razvijanje najboljih rješenja će se nastaviti uključujući zajedničke napore banke i startup kompanija da ih uključe u poslovanje banke.

Prošle jeseni, OTP banka je objavila svoj drugi javni poziv za startup kompanije. Interesovanje za OTP Startup je bilo veliko, što se jasno vidi iz činjenice da se 310 startup kompanija iz 65 zemalja prijavilo za program. Nakon preliminarnog procesa selekcije, devet najperspektivnijih start-up kompanija u fazi rasta i scaleup kompanija počelo je da radi sa bankom u martu ove godine kako bi zajedno sa bankom nastavili sa razvojem svojih rješenja.

Pored toga, tokom perioda ubrzanja od 12 nedjelja, predstavnici različitih timova su imali priliku da provedu više od 35 sati učestvujući na profesionalnim radionicama i 76 sati na prilagođenim individualnim mentorskim sesijama vezano za najvažnije teme koje su prethodno oni izabrali, u OTP LAB-u, centru za inovacije OTP banke. Program je u startup mentorski proces uključio prestižne međunarodne i mađarske partnere, uključujući stručnjake iz kompanija MasterCard, Microsoft, EIT Digital, McKinsey Panorama, Jet-Sol i PortfoLion. Program je pokrenuo saradnju širom bankarske grupe sa skoro 30 organizacija koje su podržale realizaciju pilot projekata.

Program je zvanično završen Demo danom 23. maja, kada su startup kompanije predstavile rezultate tromjesečnog procesa razvoja publici od preko 150 gostiju, kao i panelu stručnjaka koji su činili menadžment OTP grupe i partneri Programa. S obzirom da je cilj OTP Startup Programa da stvori dugoročno partnerstvo sa što većim brojem kompanija koje učestvuju, banka nije objavila pobjednike nakon kratkih prezentacija startup kompanija, ali su profesionalni partneri Programa dodijelili tri specijalne nagrade timovima koje su oni smatrali najboljima:

  • Austrijski pioniri, preduzeće koje upravlja inovativnim ekosistemom fokusirajući se na
    naprednu tehnologiju, omogućilo je Staffino-u da učestvuje na jednom od vodećih
    tehnoloških događaja u Evropi, 20. Konferenciji pionira, besplatno.
  • Bluecode je dobio specijalnu nagradu HubHub-a: u periodu od šest mjeseci članovi
    tima mogu besplatno da koriste inspirativni kancelarijski prostor koji predstavlja
    jedan od nedavno izgrađenih zajedničkih radnih prostora u Budimpešti.
  • Konačno, EIT Digital je predstavio Talk-A-Bot (inteligentni program za razgovor) i
    dobio posebnu nagradu „Najinovativniji tim za jaku digitalnu Evropu“, koja uključuje poziv na najveću evropsku konferenciju o digitalnim inovacijama, EIT digitalnu
    konferenciju 2019.

“OTP je dobio ogroman broj ideja od startup kompanija, i veliku inspiraciju za svoj razvoj, dok su startup kompanije imale priliku da svoje ideje testiraju uz podršku svojih mentora u velikom bankarskom okruženju. Dakle, posljednja tri mjeseca su bili povoljan period za sve učesnike”, rekao je Tibor Johancsik, zamjenik glavnog izvršnog direktora OTP banke.

Prema riječima Andrása Fischera, šefa OTP LAB-a, tokom proteklih mjeseci, sve kompanije učesnice su se bavile uzbudljivim temama koje su relevantne za OTP banku.

„Ovo je već drugi startup program koji OTP banka sprovodi kako bi aktivno učvrstila svoje veze sa inovativnim tehnološkim kompanijama, sa kojima saradnja omogućava banci da još efikasnije razvija svoje usluge. Zajednički rad će se nastaviti sa nekoliko učesnika nedavno završenog programa kako bi razvili naše zajedničke ideje“.

Startup kompanije uključene u program i njihova područja razvoja su:

  • Alyne Saas (platforma koja podržava efikasnu usklađenost sa zakonodavstvom i
    upravljanje rizicima)
  • Bluecode (prekogranična šema za mobilno plaćanje zasnovana na prekograničnom
    čitačima barkodova)
  • Evrotrust (rješenje za identifikacija klijenata na daljinu i elektronsku autentifikaciju)
  • Heatventors (rješenje za skladištenje toplotne energije za serverske parkove i
    poslovne zgrade)
  • Kasko (platforma koja obezbjeđuje fleksibilne osiguravajuće usluge)
  • Staffino (rješenje koje omogućava praćenje kvaliteta usluga i direktne povratne
    informacije od korisnika)
  • SymbaSync (platforma koja podržava eksternu i internu regrutaciju za nepristrasnu
    identifikaciju talenata zasnovanu na vještinama)
  • Talk-A-Bot (inteligentni programi za razgovor koji imaju širok spektar funkcija za
    automatizaciju zadataka korisničkog servisa)
  • Tresorit (kriptovano, bezbjedno rješenje za skladištenje i dijeljenje datoteka
    zasnovano na oblaku)

Prije dvije godine, OTP banka je pokrenula sopstveni program ubrzanja koji je fokusiran na saradnju, jer smatra da je važno inkorporirati inovativna rješenja u poslovanje i korisnički servis, bilo iz izvora unutar ili izvan svoje organizacije.

“OTP Startup Program se pokazao kao efikasna platforma za opsežno mapiranje obećavajućih startup rješenja na tržištu i za identifikaciju potencijalnih partnera, stoga će Banka iskoristiti iskustvo iz nedavno završenog programa i nastaviti da radi sa različitim akterima startup ekosistema na razvijanju sve jačih, obostrano korisnih partnerstava”, zaključili su iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *