Šta je tema ovogodišnjeg sastanaka “vladara svijeta”

Dodajte komentar

Ove nedjelje (od 30. maja do 2. juna) održava se sastanak čuvene Bilderberg grupe, a kao mjesto okupljanja određeno je švajcarsko mjesto Montre.

Konferencija ove grupe održava se svake godine, a ustanovio ju je davne 1954. Princ Bernhard od Holandije sa ciljem da učvrsti odnose između SAD-a i Evrope.

Ovim sastancima prisustvuju moćni ljudi iz svijeta politike, privrede, finansijskih krugova, medija, ali i akademskog svijeta sa obije strane Atlantika, a gostima nije dozvoljeno da otkrivaju šta je ko rekao na sastanku.

Web stranica ovogodišnje konferencije otkriva da će na njoj učestvovati 130 osoba iz 23 države, a među će biti zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa Džared Kušner, francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire, guverner Bank of England (centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva) Mark Kerni, izvršni direktor banke Credit-Suisse Tidjane Thiam, čelnik Rajanera Majl O’Liri i bivši izvršni direktor Gugla Erik Šmit.

Konferenciji će prisustvovati i glavni sektretar NATO-a Jens Stoltenberg, izvršni direktor Majkrosofta Satija Nadela, izvršni direktor naftnog diva Total Patrick Pouyanné, koosnivač Linkedina Rid Hofman, a nezaobilazan na ovim konferencijama je i Henri Kisindžer.

Kada su mediji u pitanju, u Montre će putovati i glavna urednica magazina „Economist“ Zani Minton Bedoes i urednik „Bloomberg Newsa“ Džon Mikletvejt.

Kao teme konferencije, između ostalog, su navedene „šta je sljedeće za Evropu?“, „Kina“, „Rusija“, „budućnost kapitalizma“, „Bregzit“, „sajber pretnje“ i druge.

Bilderberška grupa, inače, dobila je ime po hotelu Bilderberg u Holandiji u kojem je održan prvi sastanak 1954. godine. Klub je tada osnovan zbog narastajućeg antiamerikanizma na inicijativu holandskog princa Bernara.

Džordž Menti, bivši američki ambasador u Zapadnoj Njemačkoj, otvoreno je govorio da je Rimski ugovor (potpisan 1957) kojim je stvoreno zajedničko tržište u Evropi kreiran na sastancima Bilderberga

Uspon Kine je bila glavna tema 2001. godine, a 2005. cijena nafte, kada je traženo njeno drastično poskupljenje. Tada je Henri Kisindžer tražio cijenu barela od 150 dolara, dok je cijena bila samo 40. Ubrzo nakon sastanka cijena nafte skočila je na 70 dolara, a 2008. godine nadomak tada projektovane cene.

Na skupu, koji je održan u SAD od 5. do 8. juna 2008. godine, okupilo se 225 vladara svijeta, među kojima su bili Karl Bilt, Joška Fišer, Ričard Holbruk, Jap de Hop Shefer, Henri Kisindžer, Kondoliza Rajs, Dejvid Rokfeler, ali i Barak Obama.

Tada, ali i kasnije se govorilo da je upravo prisustvo tom sastanku Obamu lansirao na čelo SAD.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *