Da li će Kina napraviti haos na tržištu rijetkih metala

Dodajte komentar

Cijena jednog od najpoznatiji rijijetkih metala – dysprosium oxide 99,5% min EXW China – porasla je za posljednjih godinu dana, prema izvještajima www.asianmetal.com/RareEarth za cijelih 55,34%. Samo za posljednjih 60 dana taj je metal poskupio za 25,49%, a za posljednjih 30 dana za 19,27%.

I pored svih spekulacija, poznavaoci tržišnih prilika ne vjeruju da će Kina uvesti zabranu na izvoz rijijetkih metala. Ali da će im podići cijenu, u to ne sumnja niko. I to bi mogla da učini povećanjem izvoznih carina, pozivajući se na ekološke razloge. Što ne bi bilo prvi put.

Na svjetskom tržištu 80 do 90% rijijetkih metala potiču iz Kine.

Kinesku proizvodnju rijijetkih metala kontroliše Komunistička partija Kine, tvrdi Aleksandar Toporkov, čija se firma „TDM 96“ bavi prodajom kineskih rijijetkih metala u Rusiji.

„Ona kontroliše to tržište i njime manipuliše”, tvrdi on.

„Sva proizvodnja Ilona Maska, i automobilska, i kosmička, u sebi sadrži ogromnu količinu jedinjenja rijetkih elemenata. Američka korporacija Molycorp, koja se takodje bavi eksploatacijom ovih metala, ne bi mogla da zadovolji ni sve potrebe Maska, a ostali koji rade u oblasti Hi-Tech da se o ne pominju”, tvrdi Toporkov za ruski list Vzgljad.

On očekuje da će cijena prirodnih magneta (dysposium i njegova jedinjenja) u narednih nekoliko mjeseci porasti za dodatnih 50 do 100%.

Time će biti pogođeni i američki partneri Japanci. Samo u automobilu Honda Prius, tvrdi on, nalazi se 7 kilograma rijetkih metala.

“Visokokvalitetni američki čipovi stvarno su najbolji na svijetu, ali ne samo da se proizvode od rijetkih metala uvezenih iz Kine, nego im je Kina ubjedljivo najveći kupac”, tvrdi profesor Kineskog narodnog univerziteta Jin Canrong.

„Ukupna vrijednost svih čipova prodatih u svijetu 2018. godine iznosila je 469 milijardi dolara, a od toga su oko 300 milijardi kineske kupovine”, rekao je on, a prenosi ruski list Vzgljad.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *