Njemački zahtjev bankama za slučaj nove krize

Njemački bankarski regulator traži od banaka da povećaju rezervacije za ukupno 5,3 milijarde eura za pokriće rizika povezanih s naduvanim cijenama nekretnina na domaćem tržištu i sa usporavanjem privrede.

Zahtjev za povećanjem kapitalnih rezervi uputio je Odbor za finansijsku stabilnost koji čine zvaničnici supervizora bankarskog sektora BaFina, ministarstva finansija i centralne banke Bundesbank.

Prema riječima predsjednika BaFina Feliksa Hufelda, banke će morati da uspostave anticiklične zaštitne mehanizme u roku od 12 meseci, počevši od 1. jula.

Taj korak je tek preventivna mjera, budući da regulatori ne vide konkretne naznake akutnih rizika po finansijsku stabilnost, izjavio je zamjenik ministra finansija Jerg Kukis.

Finansijski regulator time reaguje na rast kreditiranja u Njemačkoj u posljednje vrijeme, koji je nadmašio rast aktivnosti u privredi u cjelini.

Rezervacijama bi trebalo da spriječe banke da počnu oštro smanjivati kreditne plasmane u vrijeme krize, čime bi je dodatno pogoršale.

Banke su oštro kritikovale zahtjev regulatora, s omzirom na to da im dobit u posljednje vrijeme potiskuju niske kamantne stope.

“Trenutno se ne naziru ozbiljni rizici po finasijsku stabilnosti“, saopštilo je udruženje Deutsche Kreditwirtschaft (DK), koje okuplja nemačka udruženja banaka.

„Osim toga, nemačke su banke nakon posljednje finansijske krize povećale kapitalne resurse usljed strožih propisa i sada su značajno stabilnije nego ranije“, dodaju iz DK.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Hipotekarna banka zapošljava: Kreditni analitičar

Ako ste stručni, motivisani i spremni da postanete dio uspješnog tima, pozivamo Vas da se prijavite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *