Njemačkim malim i srednjim firmama Kina pouzdaniji partner od SAD-a

Dodajte komentar

Njemačka mala i srednja preduzeća trenutno smatraju Kinu pouzdanijim trgovinskim partnerom od SAD-a i Velike Britanije, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju Commerzbanke.

Gotovo dvije trećine anketiranih 2.000 izvršnih direktora očekuje manje izvjesnosti u planiranju poslovanja u iduće dvije godine zbog niza političkih i ekonomskih sukoba u svijetu, pokazuje istraživanje koje je provela kompanija Forsa.

Njih 61 posto očekuje sporiji ekonomski rast.

„Izvjesnost u planiranju značajno je opala”, kaže šef vodećg udruženja za spoljnu trgovinu BGA Holger Bingmann, dijelom zbog nepouzdanog poslovanja s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Više od polovine njemačkih malih i srednjih preduzeća izvozi svoju robu u druge zemlje i mnoga preduzeća nastoje da osiguraju potencijal širenja poslovanja od raznih geopolitičkih izazova, tumači šef Commerzbankovog odjeljenja za korporativne klijente Micheal Reuther.

Među najvećim izazovima za njemačku ekonomiju anketirani poslovni čelnici izdvajaju globalne trgovinske sukobe, klimatske promjene i domaće skandale s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih gasova iz dizelskih vozila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *