Pravne zavrzlame kod kupovine stana na koje često zaboravljamo

Dodajte komentar

Odradili ste domaći. Dobro ste razmislili o svojim potrebama i mogućnostima. Obišli ste sve lokacije o gradu. Ispitali ste komšiluk i izračunali koliko vam vremena treba do škole i do posla. Odabrali ste svoj životni kutak.

Šta sada?

Naravno, prva stvar koju treba da uradite jeste da osigurate da imate potrebna novčana sredstva za kupovinu vašeg budućeg doma. Ipak, to nije sve.

Koliko ste napora uložili u to da istražite sve mogućnosti kada se radi o odabiru stana, toliko napora treba da uložite da ispratite sva pravna pitanja koja prate njegovu kupovinu. Ipak, kupovina stana ili bilo koje nekretnine, jeste jedan od važnijih poduhvata u životu, tako da morate uraditi sve kako biste je obavili na pravno siguran način.

Provjerite ko je stvarni vlasnik stana

Da bi postupak kupoprodaje stana bio obavljen na pravno siguran način, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari:

  •  još u fazi pregovora, obavezno nabavite novi List nepokretnosti za nekretninu koju namjeravate da kupite
  •  u Listu nepokretnosti provjerite da li se lice koje se predstavlja kao vlasnik, zaista u listu vodi kao vlasnik nepokretnosti
  •  provjerite da li u rubrici “Tereti i ograničenja” postoji neki teret koji onemogućava i/ili na neki način uslovljava postupak kupoprodaje.

Ukoliko postoji upisan neki teret (hipoteka, zabilježba spora i sl.), zahtijevajte od vlasnika jasno i precizno objašnjenje kako i kada to planira da izbriše, a ako treba, konsultujte pravnog stručnjaka. Svi pravni poslovi moraju biti ovjereni kod notara. Sve pravne poslove na osnovu kojih se vrši prenos prava vlasništva i drugih stvarnih prava na nekretninama, kao i zasnivanje i realizacija založnog prava na nekretninama, mora sastaviti notar na čijem službenom području se ta nekretnina nalazi. Notar je dužan da obezbijedi zakonitost pravnog posla koji se pred njim zaključuje.

Nikako se ne preporučuje zaključivanje predugovora ili davanje novca u vidu kapare, osim u prisustvu notara koji će sastaviti odgovarajući notarski zapis o tome.

Međutim, zaključivanje kupoprodajnog ugovora pred notarom iziskuje određene administrativne troškove, i na njih treba unaprijed računati. Za cijenu stana-nekretnine od 50.000€, taksa prema notarskoj tarifi iznosi 250€. Ako se ta kupoprodajna cijena isplaćuje u cjelokupnom iznosu iz kredita banke, to obično podrazumijeva i neophodnost upisa hipoteke, što znači da je potrebno zaključiti i ugovor o hipoteci pred notarom, za koji taksa prema notarskoj tarifi iznosi dodatnih 200-250€. Ne dajem tačan iznos jer ukoliko postoje uslovi, banka će za svoje klijente preduzeti određene radnje koje mogu smanjiti troškove notara koji prethode upisu hipoteke za 20-40%.

Nadalje, kupac stana-nekretnine je dužan i platiti taksu Upravi za nekretnine za uknjižbu vlasništva i hipoteke od 25-50€. Ovdje možete naći više informacija o tarifama i naknadama notarskih usluga.Preporučujem vam da ih pogledate prije nego što stavite potpis na ugovor o kupoprodaji. Nakon što ste ispratili sve pravne propise I provjerili sve što treba, preostaje mi samo da vam poželim srećno useljenje!

Autor: Veljko Pavićević

Izvor: Ertste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *