Monteput i IRF potrisali ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput (video)

Dodajte komentar

Kompanija Monteput potpisala je sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput Smokovac-Mateševo. Ukupni iznos kredita 38. 232. 451 eura, i kredit je namenski.

Direktor Monteputa Jonuz Mujević, kazao je da je sljedeći zadatak raspisivanje tendera za izbor izvođača.

“Plaćanje će biti strogo namjenski po situacijama odobrenim od strane nadzornog organa, nas kao investitora i IRF-aa kao krajnje instance koja će vršiti plaćanje. Radi se znači o kompletnom elektro napajanju autoputa i ne samo ove dionice nego i budućih dionica. Radi se o objektima koji će se koristi dalje za proširenje kompletne infrastrukture elektro napajanja za sjever Crne Gore tako i takođe i za centralni dio, odnosno poboljšanje karakteristika elektro-napajanje za Podgoricu. Dakle radi se o dvije 110 kilovoltne trafostanice, jedna na Smokovcu sa pripadajućim dalekovodom, druga na Mateševu sa pripadajućim dalekovodom i 26 trafostanica 20 na nula četiri ka-ve koje će služiti prije svega za kompletnu infrastruktura autoputa,za napajanje svih sistema rasvjeta i svih upravljačkih sistema autoputa i služiće za elektro napajanje svih okolnih sela kroz koje prolazi autoput”, kazao je Mujević.

Kako je naveo, radi se o vrlo značajnoj infrastrukturi koja će u prvom momentu koristiti prije svega za autoput ali koristiće i kao opšta infrastruktura u razvoju sela koja gravitiraju prije svega Podgorici, kao i za razvoj sjevernog regiona, prije svega za trajno napajanje, odnosno sigurno napajanje skijaških centara koji se rade u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i u Rožajima.

“Očekujemo da na tender koji će biti raspisan najkasnije za 10 dana, učešće uzmu prije svega firma iz Crne Gore, da oni iskoriste priliku da sredstva koja su namijenjena za izgradnju infrastrukture, prije svega oni upotrebe za izgradnju tih objekata. Očekujem ogromno interesovanje vezano za samo izvođenje radova na ovoj investicije, ali ja smatram da je crnogorska operativa ukoliko su udruži spremna da iznese ovaj posao, jer se radi u kratkom roku od 12 mjeseci koji ne može biti produžavan”, zaključio je Mujević.

Izvor: InfoBiro Montenegro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *