Monsanto – velika glavobolja za Beyer

Dovoljno je u ruke uzeti običan kalkulator: pretpostavimo da će svako ko je Monsanto tužio zbog glifosata u SAD-u – dakle njih oko 13.400 – dobiti istu odštetu koliko su dobili Alva i Alberta Pilliod, naime po preračunato 900 miliona eura.

To će onda ispasti nepojmljivih 12 biliona eura. Brzo postaje jasno: to Bayer nikada ne može platiti. To bi bio kraj kompanije, kraj nakon 156 godina njenih uspona i padova.

Grobar sjedi u američkoj saveznoj državi Missouri u blizini St. Louisa. Monsanto je bio samostalna kompanija izlistana na berzi – dok ga nije preuzeo Bayer. Preduzeće dvosmislenog ugleda i još lošijeg imidža. Sve to nije spriječilo Wernera Baumana koji tri godine sjedi u direktorskoj fotelji Bayera, da ipak kupi kompniju iz St. Louisa. Za lijepu svotu od preračunato 59 milijardi eura. Danas čitav Bayer na berzi nije vrijedan ni 54 milijarde.

To je prije tri nedjelje i dioničare istjeralo iz kože tako da po prvi puta upravi nekog koncerna uvrštenom u DAX nije izglasano razrješenje. Werner Baumann je još uvijek predsjednik uprave i nadzorni odbor još uvijek vjeruje da on to može. To nije čudo: Werner Wenning, predsjednik nadzornog odbora Bayera, je prije toga osam godina sam bio za kormilom tog koncerna, Baumann je njegov miljenik kojeg je on stvorio.

Ali malo je glupo što loše vijesti nikako ne prestaju. Prošlog vikenda je procurilo kako Monsanto u Francuskoj vodi tajne popise političara, naučnika i novinara s njihovim imenima, telefonima, privatnim adresama i čak hobijima kojima se bave. Navodno su takvi popisi postojali i u Njemačkoj i u drugim zemljama. Sve to, čuje se danas u Bayeru, nisu znali.

I tako će sigurno uslijediti i nova iznenađenja. Jer kao što je rekao i advokat bračnog para Pilliod, Bayer je s Monsantom kupio i “100 godina korupcije i naučne mutljavine”. Sad mora stajati iza te greške koju je počinio. To za Bayer može značiti samo jedno: mora se s tužiocima što prije dogovoriti o visini odštete koju bi koncern još nekako mogao platiti.

Naravno, to je težak domaći zadatak jer koncern iz Leverkusena ionako ima velikih muka da progura cijenu koju je platio za Monsanto. Ali drugog izbora nema. Inače će Monsanto zbilja postati posljednji “ekser na kovčegu” jednog njemačkog koncerna svjetskog glasa.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *