Panika na svjetskim berzama zbog eskalacije tarifnog rata

Investitore na svjetskim berzama trese panika, cijene akcija na Wall Street-ui evropskim tržištima nezadrživo tonu nakon vijesti da je Kina odlučila da uvede uzvratne tarife na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz is SAD-a, čime je tarifni rat između dvije zemlje dostigao tačku usijanja.

Panevropski indeks STOX  600 izgubio je 1,03 odsto vrijednosti.

Indeks Londonske berze FTSE 100 je skliznuo naniže za pola procenta na 7.163,68 poena, njemački DAX je u padu za 1,5 posto na 11.876,65 poena, a francuski CAC 40 za 1,2 procenta na 5.262, 57 bodova, prema podacima “Blumberga”.

Na Wall Street-u, indeks S&P 500 je pao 2,6 procenata, oko podneva po njujorškom vremenu, što je njegov najveći pad od 24. decembra prošle godine, industrijski Dow Jones je potonuo 2,5 posto, dok se tehnološki indeks Nasdak Kompozit survao za 3,4 odsto.

Cijene naftnih fjučersa su takođe oslabile za više od 1,0 odsto pridruživši se kretanjima zabilježenim na tržištima akcija.

Američka “laka” nafta WTI za junsku isporuku pala je za 1,5 posto na 60,76 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi, dok je sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u julu potonula za 1,0 procenat na 69,87 dolara za barel na Evropskoj ICE berzi.

Zlato je, s druge strane, skočilo za 1,0 odsto na 1.300,80 dolara po unci.

Kinesko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da planira da uvede carine u rasponu od pet do 25 posto na listu proizvoda vrijednih oko 60 milijardi dolara koje uvozi iz SAD.

Očekuje se da će kasnije danas američki zvaničnici objaviti detalje svog plana za povećanje tarifa na sav preostali uvoz iz Kine vrijedan oko 300 milijardi dolara, dodaje “Blumberg”.

Check Also

Uspijeh se uvijek isplati: Sutjeska do sada prihodovala oko 1,2 miliona eura od kvalifikacija za LŠ

Fudbaleri Sutjeske napravili su istorijski uspijeh kada su nakon penal serije savladali šampiona Slovačke, ekipu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *