Iznenađujući zaključak: Žene nemaju koristi od toga da su im žene šefice

Istraživanje objavljeno u časopisu European Sociological Review pokazalo je kako “značajan rodni jaz u platama” postoji i kada su žene na vodećim položajima u kompanijama.

U studiji se navodi kako žene iz analiziranog uzorka u prosjeku zarađuju sedam posto manje od svojih muških kolega, nezavisno od pola šefa ili brojnosti žena na vodećim upravljačkim pozicijama u kompaniji.

Uzorak se sastoji od podataka iz devet evropskih zemalja te su korišteni podaci o šefovima i zaposlenima iz širokog spektra sektora uključujući proizvodnju, zdravstvo, visoko obrazovanje, transport, finansijske službe i telekomunikacije.

“Postoje vrlo dobri razlozi da vjerujemo kako bi žene mogle imati koristi od toga da imaju šefice, no iznenađeni smo spoznajom kako to nije slučaj”, rekla je Margriet van Hek, glavni istraživač na studiji.

“Vjerujem kako je idući korak dublje istražiti mehanizme zbog kojih se to događa”.

Istraživači navode kako je jedan od razloga za takve rezultate činjenica da žene na upravljačkim položajima još uvijek nemaju stvarnu moć jer često zapnu na nižim položajima umjesto da napreduju prema višim.

Check Also

Indija će do kraja godine ući u top 5 najvećih ekonomija na svijetu

Indija će do kraja ove godine preteći Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *