Švedska savjetuje građane da dio ušteđevine čuvaju u kešu

Švedska je preporučila svojim građanima da u kući čuvaju dio gotovine. Vlada savetuje da dio svog novca drže u gotovini, u slučaju da se dogodi sajbernapad na nacionalne banke, piše Tajms (The Times).

Digitalna plaćanja pogodna su podjednako za kupce i prodavce, a Skandinavci vrlo radu primjenjuju nove tehnologije. Švedska je jedna od najnaprednijih nacija kada je reč o digitalnom plaćanju, piše Klix.ba.

Međutim, sada su stručnjaci švedske vlade zabrinuti da ljudi mogu ostati bez novca ako hakeri napadnu kompjuterske mreže, ali i ukoliko dođe do hitnih slučajeva – prekidi struje, teroristički napadi ili rat.

Švedska agencija za civilne kontingente (Civil Contingencies Agency) objavila je vodič za svako domaćinstvo sa uputstvima kako da spreme gotovinu u malim novčanicama i kovanicama, za slučaj hitnog slučaja.

Švedsko upozorenje će upaliti alarm širom svijeta jer najrazvijenije nacije sve više postaju društva bezgotovinskog plaćanja. Švedska vlada preporučuje da svaki građanin čuva dio novca i ispod madraca.

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *