Bliži se tender za prodaju Komercijalne banke

Na pitanje da li su završili analizu i preporuke za prodaju “Komercijalne banke” koje bi trebalo da dostave Vladi Srbije, u francuskoj konsultantskoj kući Lazard nisu željeli da komentarišu. “No comment” bilo je sve što su poručili iz ove kuće koja je privatizacioni savjetnik Komercijalne banke a od koga država očekuje preporuke i najbolje rješenje za prodaju ove državne finansijske institucije.

Prodaja “Komercijalne banke” sve je bliža. Prema ranjim najavama iz Ministarstva finansija tender treba očekivati u posljednjoj nedelji maja, najkasnije u prvoj nedelji juna, a privatizacija bi trebalo da bude završena do kraja godine, piše “Blic”.

“Tender za pronalaženje strateškog partnera Komercijalnoj banci biće raspisan u posljednjoj nedjelji maja, najkasnije u prvoj nedelji juna. Investicioni savjetnik Lazard i dalje radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije. Konačno rješenje savjetnika očekujemo krajem aprila, početkom maja, a privatizacija bi trebalo da bude završena do kraja godine” – ocijenili su u nedavno za “Blic Biznis” u Ministarstvu finansija.

Spekuliše se da je za kupovinu “Komercijalne banke”, u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar, zainteresovano nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija. Riječ je o tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprijede banku, a potom je preprodaju.

– Za kupovinu Komercijalne banke su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i vjerovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, značajno interesovanje za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana “private equity fonda” čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprijede, podignu mu tržišnu vrijednost i potom preprodaju po višoj ijceni – kaže izvor “Blica”, dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Država Srbija u “Komercijalnoj banci” ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao dio Svjetske banke 10 odsto. EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. dokapitalizacijom od 70 miliona eura. Privatizacija banke prvobitno je bila planirana za 2009. godinu. Prodaju je, međutim, zaustavila kriza, nakon čega EBRD dokapitalizuje banku sa još 50 miliona eura, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 miliona eura, njemački DEG fond sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona eura. Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona eura, da ne bi izgubila udio u vlasništvu.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *