“Kamate najniže u posljednjih 100 godina”

Dodajte komentar

Predsednik Izvršnog odbora “Komercijalne banke” Vladimir Medan kazao je da su kamate na kredite na istorijski najnižem nivou u poslednjih sto godina.

– Kamate vjerovatno više neće padati i neko vreme će još biti stabilne. Sada je važno kada će Evropska centralna banka odlučiti da izađe iz zone negativnog euribora u pozitivni. Onog trenutka kada to odluči možemo automatski očekivati da rast euribora pogura i kamatne stope u istom smjeru, i to ne samo u Srbiji nego i mnogo šire. Ipak, to nikako ne znači i dramatičan skok i dramatične promjene – ocijenio je Medan za “Blic Biznis”.

Glavni ekonomista Švedske banke Toni Mertsina nedavno je rekao za “Blic” da će kamate na stambene kredite početi znatnije da rastu nakon 2022. godine. Kako nam je pojasnio, tada bi trebalo očekivati nešto brži rast euribora, evropske kamate koja utiče na visinu kamata na kredite, a koja je trenutno na minimalnom nivou. Praktično, euribor koji je danas ispod nule, za četiri godine bi mogao da iznosi dva odsto, što bi današnju mjesečnu ratu od 250 eura podiglo na 310 eura.

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković, kazao je nedavno da se u naredne dvije do tri godine očekuje promjenu kamatnih stopa na kredite i depozite u Crnoj Gori. On je objasnio da se ova prognoza oslanja na posljednja oglašavanja Evropske centralne banke, ali i privredna kretanja koja ukazuju na recesiju u nekim od važnih zemalja Evropske unije.

“Kamatna stopa u plasmanima zavisi umnogome od njihovih rizika. Banke su akcionarska društva, gdje menadžment odgovara vlasnicima za rentabilnost i uvažavanje tržišnih principa poslovanja. Strategija svake banke određuje kamatne stope u plasmanima i prikupljanju sredstava za njih, tako da ne možemo administrativno da upravljamo ovim procesima, gdje tržište kažnjava, ili nagrađuje postavke poslovanja”, objasnio je Pejaković komentarišući žalbe na visoke kamate na kredite i niske na depozite, koje ne jenjavaju.

Dodao je da je dobro kada postoj i izbor u ponudi većeg broja banaka.

“Kada se upoređujemo, treba se fokusirati na region i sistemski iskazane nivoe kamata. Smatram da je Crna Gora kvalitetno pozicionirana u ovom pogledu”, ocijenio je generalni sekretar.

Komentarišući kamate za stambene kredite, Pejaković kaže da se kod nas mogu naći sa fiksnom kamatnom stopom i krediti bez učešća.

“To je u razvijenim zemljama ipak rijetkost, a taj rizik nosi svoju cijenu”, upozorava on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *