Radulović: Ušli smo na tržište Zapadne Evrope

Sezona je počela bolje od očekivanog i već sad mogu da kažem da će prihodi od turizma dostići milijardu i 100 miliona eura, procjene su suvlasnika Hotelske grupe Montenegro stars i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

On poručuje da će ova godina po svim pokazateljima biti nova rekordna godina kada je turizam u pitanju. Radulović je za Pobjedu kazao da bi tih prihoda bilo mnogo više kada bi neke stvari uspjele da se urede.

“Prije svega, mislim na veću fiskalnu disciplinu, treba ukinuti nelojalnu konkurenciju i da se primorski gradovi urede na onom nivou kako se uređuje turističke destinacije”, kazao je Radulović.

Kao primjer navodi uređenje promenade, tj. šetališta u Budvi što će podići cijenu svemu okolo. Sve će više da vrijedi, a ugostitelji mogu da podignu cijene.

Što se tiče očekivanja od ljetnje turističke sezone, kaže da je krenulo bolje nego što su pretpostavili.

“Odnosno željeli smo da ide ovako, ali realno očekivanja su bila manja. Realna očekivanja su bila da bude pet odsto manje, ali na sreću više je od realnih očekivanja. To je dobar signal, dobar indikator koji govori da će ova godina biti nova rekordna godina kada je turizam Crne Gore u pitanju”, rekao je Radulović.

Turisti su počeli da dolaze, kako ističe, i ranije od prošle godine.

“Čak sredinom marta počelo je ozbiljnije ,,punjenje“, ali bilo je i do marta mjeseca periodično. Za Novu godinu bilo je kao nikad, a onda je bilo u februaru skokovito. Za vikend tradicionalno pune se hoteli do nivoa 60 odsto, što nikad nije bilo ranije. Kongresi, seminari su se pojačali i razne druge manifestacije toga tipa i za razliku od proših godina, sada je totalni miks kada su konferencije u pitanju”, napominje Radulović naglašavajući da turista ima iz cijelog svijeta, a najviše iz Zapadne Evrope što ga, kaže, posebno raduje.

To je, prema njegovim riječima,  znak da smo ušli na to tržište i postali sastavni dio te familije.

“To znači da firme, raznorazna udruženja koja su tradicionalno proteklih godina išla na neke druge destinacije, sad su pronašli Crnu Goru i to će da raste u narednom periodu”,  dodao je Radulović napominjući da to znači da će i zimi biti bolje ,,punjenje“ nego što je bilo proteklih godina.

Broj avionskih linija stalno raste i to je ono, kako kaže Radulović,  što i određuje broj turista.

“Broj letova najavljen u ovom trenutku je približan kao i prošle godine. Malo je manje letova iz Rusije, što je bilo za očekivati, ali ih isto ima dovoljan broj. Međutim, pojavljuju se stalno nove destinacije i iz Zapadne Evrope i van Evrope”, naglašava Radulović.

Što se tiče problema sa privremenim objektima, kaže, nijesu ništa poremetili.

“Oni najviše štete malim i srednjim biznisima koji rade legalno preko cijele godine itd. Privremeni objekti po difoltu se otvaraju kada ima gostiju i zatvaraju se čim prestanu da dolaze. To je problem lokalnih samouprava koje su to dozvolile i poreske uprave da se ti objekti registruju na paušalno oporezivanje. Njima je projektovani promet 18.000 eura za cijeli period koliko mu važi dozvola i na tih 18.000 plati paušalni porez, ne plaća PDV i nije obavezan da ima fiskalnu kasu”, objasnio je Radulović.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.