Centralne banke kupuju zlato u ogromnim količinama

Cijena zlata bi do kraja godine trebalo da dostigne 1.400 dolara, zbog manje agresivne politike američkih Federalnih rezervi u odnosu na kamatne stope i dugotrajne globalne neizvjesnosti.

Martin Haksli iz singapurske kompanije „INTL FCStoun“ kaže da su se cijene zlata dugo kretale u rasponu od 1.217 do 1.330 dolara, ali da bi se to moglo promijeniti.

„Možemo očekivati da će se trgovina zlatom nastaviti u tom rasponu u narednim mjesecima. Ali u drugoj polovini godine možemo očekivati da će cijena skočiti i da će dostići 1.400 dolara do kraja godine“, dodaje on.

Centralne banke širom svijeta kupuju zlato u količinama koje nisu viđene u proteklih 50 godina, u okviru diverzifikacije rezervi i udaljavanja od pojedinih valuta, između ostalog i od američkog dolara, prenosi CNBC.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD i Kine, doprinijela je porastu neizvjesnosti, koja često ide na ruku zlatu, koje se smatra „sigurnim utočištem“ ili aktivom koja ima tendenciju da zadrži ili poveća svoju vrijednost čak i tokom turbulencija na tržištu.

Check Also

Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *